Сергей Рябков: Решението на САЩ да доставят танкове на Украйна прави мирните преговори безсмислени

Сергей Рябков: Решението на САЩ да доставят танкове на Украйна прави мирните преговори безсмислени
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Преговорите за създаване на защитена зона около Запорожката АЕЦ в Украйна са трудни. Вашингтон принуждава съюзниците си да изпращат на Киевстарата си военна техника, за да им натрапи многомилиардни договори за нови американски оръжия, добави той

 

Решението на Съединените щати да доставят танкове на Украйна прави мирните преговори безсмислени. Това заяви руският заместник министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за РИА "Новости", предава БНР.

По думите на Сергей Рябков при настоящите условия е безсмислено да се разговаря не само с киевските власти, които той нарече “укронацисти”, но и с техните “кукловоди”. Според него Съединените щати са “главният диригент на украинската криза” и имат най-голяма изгода от нея.

Рябков изрази убеждението си, че Вашингтон принуждава съюзниците си да изпращат в Украйна старата си военна техника, за да им натрапи многомилиардни договори за купуването на нови американски оръжия. Той посочи, че Русия е готова да разгледа всички сериозни инициатива за регулирането на украинската криза, но в същото време добави, че такива не са ясно формулирани.

Рябков каза още, че тази седмица ще се срещне лично с новия американски посланик в Москва Лин Трейси, за да получи акредитивните ѝ писма. Той увери, че Русия продължава да изпълнява Договора за стратегическите настъпателни оръжия и обвини Съединените щати за прекъсването на двустранните консултации в рамките на споразумението.

Преговорите за създаване на защитена зона около Запорожката АЕЦ в Украйна са трудни, като Киев изглежда се опитва просто да печели време, заяви още Рябков.

"Преговорите с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) продължават и на този етап не е редно да се изнася информация за вероятните параметри на защитената зона около Запорожката АЕЦ. Преговорният процес не напредва лесно", каза Рябков.

"Ние връчихме на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси нашите предложения, но доколкото ни е известно, Киев все още не е дал ясен отговор на неговото искане. Струва ни се, че по този начин Киев просто иска да печели време", добави той.

Колкото до преговорите между Русия и САЩ за размяна на затворници, те продължават, но е малко вероятно да се стигне до размяна на всички затвърници, поясни Рябков.

САЩ и Русия ще трябва да правят "малки крачки" към постигане на споразумение по двустранните въпроси, отбеляза руският заместник външен министър. Той допълни, че "напълно възможен е сценарият" сключеният със САЩ договор за ядрените оръжия "Нов СТАРТ да изтече през 2026 г., без да бъде подновен.

Преговорите между САЩ и Русия за възобновяване на инспекциите на ядрените оръжия съгласно договора "Нов СТАРТ", който изтича през февруари 2026 г., бяха отменени в последния момент през ноември миналата година. Двете страни не се споразумяха за времева рамка за нови преговори, припомня Ройтерс.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа