Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна

Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Матеуш Моравецки направи изявлението си, малко след като германският канцлер Шолц обяви, че страната му няма да предостави изтребители на Украйна

 

 

Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна, ако НАТО подкрепи това решение. Това заяви на пресконференция полският премиер, цитиран от БНТ.

Матеуш Моравецки направи изявлението, малко след като германският канцлер Шолц обяви, че страната му няма да предостави изтребители на Украйна.

Едва преди няколко дни Германия се съгласи да даде на Киев танкове "Леопард 2". За да е успешна контраофанзивата ѝ срещу Русия, обаче, Украйна настоява да бъде създадена коалиция, която да ѝ предостави и военни самолети.

Полша възнамерява да похарчи тази година за отбрана 4 процента от брутния си вътрешен продукт, съобщи още премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА и БТА.

На фона на войната в Украйна това "ще бъде най-големият процент средства, заделени за армията в страна от НАТО", каза той при посещение във военната база в Шедълце, Източна Полша.

Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП, но всяко национално правителство има право да реши само какъв точно да бъде този дял.

Държавата, която отдели най-голям процент от БВП за отбраната си за миналата година, беше Гърция - 3,76 процента. На второ място бяха САЩ с 3,47 процента, което в абсолютни стойности се равняваше на 822 милиарда долара - над два пъти повече в сравнение с общите разходи на всички държави от алианса, взети заедно.

На трето място бе Полша с 2,42 на сто.

Полша, която членува в ЕС и НАТО и граничи с Украйна, се въоръжава, защото смята, че Москва все повече застрашава сигурността ѝ.

Миналата година Варшава направи поръчка за покупката на 250 танка "Ейбрамс" от САЩ и сключи договори за милиарди с Южна Корея за доставката на военна техника.

През следващите няколко години е предвидено личният състав на армията на Полша да достигне численост от 250 000 професионални военнослужещи и 50 000 резервисти от т. нар. Сили за териториална отбрана.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа