Разкриха машината за хакерски атаки на "Кремъл"

Разкриха машината за хакерски атаки на "Кремъл"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.03.2023
  • Share:

Безпрецедентен теч на стотици документи от руска фирма за киберсигурност разкри мащабите на водената от Кремъл война във виртуалното пространство чрез хакерски атаки, пропаганда и др. способи.

 

 

Разследването бе публикувано от 11 западни медии днес следобед и се основава на 5000 страници поверителни корпоративни документи, свързани с базираната в Москва компания "Вулкан".

То за пръв път показва кухнята на атаките, с които се сблъсква целият свят, включително и България. Документите са изнесени от служител на фирмата, обезверен заради войната в Украйна. Те се смятат за автентични от експерти и предлагат рядък поглед отвътре - от Москва изключително трудно пробива такъв тип информация навън, коментират западните издания, сред които британският "Гардиън", германският "Шпигел" и американският "Вашингтон Поуст".

Документите показват планове и програми за дезинформационни кампании, координиране на хакерски атаки, поразяване на ключова инфраструктура, включително въздушен, воден и жп транспорт. Те разкриват, че руските хакери не са просто случайни групи, които търсят бързо трупане на точки с произволни удари, а са част от стройна организация, свързана с държавата, военните и службите за сигурност на Русия.

Някои от потенциалните цели са в Европа и САЩ. Една карта от документите показва концентрацията на интернет сървъри в Америка например.

Друга показва ядрена централа в близост до Берн, Швейцария, заедно с швейцарското министерство на външните работи. Не е ясно дали това са реални цели или просто хипотетични обекти за тренировка, отбелязват авторите на разследването.

Станете почитател на Класа