Висш руски дипломат се срещна с командира на суданската армия

Висш руски дипломат се срещна с командира на суданската армия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2024
  • Share:

Заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов снощи посети Судан в знак на подкрепа за суданската армия, която е въвлечена в продължаваща вече година война с паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Богданов, който е и специален представител за Близкия изток и Африка, се срещна с командира на суданската армия Абдел Фатах ал Бурхан в град Порт Судан на брега на Червено море, който е база за армията и правителствените служители, откакто СБП превзеха големи части от столицата Хартум в началото на конфликта.

Богданов заяви, че посещението му може да доведе до засилване на сътрудничеството и изрази подкрепа за "съществуващата легитимност в страната, представлявана от Суверенния съвет", се посочва в изявление на съвета, който се оглавява от Бурхан.

Съществува несигурност около това кого подкрепя Русия в Судан поради връзките на Москва с командира на СБП Мохамед Хамдан Дагало, който посети Москва в навечерието на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Същата година западни дипломати в Хартум заявиха, че руската частна военна компания "Вагнер" е замесена в незаконен добив на злато в Судан и разпространява дезинформация. Миналата година "Вагнер" заяви, че вече не извършва дейност в Судан.

Русия, която и преди е проявявала интерес към военноморска база на суданското крайбрежие на Червено море, започна доставки на дизелово гориво за Судан по-рано този месец, допълва Ройтерс.

Станете почитател на Класа