22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира

22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2024
  • Share:

Бивш служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ снощи беше осъден на близо 22 години затвор за опит да предаде класифицирана информация на лице, което е смятал за руски агент, но се оказало, че е служител на ФБР под прикритие, съобщи министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тридесет и две годишният Джаре Себастиан Далке от Колорадо Спрингс, щата Колорадо, се призна за виновен през октомври по шест обвинения в опит за предаване на класифицирана информация за националната отбрана. Снощи той беше осъден на 21 години и 10 месеца затвор.

"Тази присъда трябва да послужи като сериозно предупреждение за всички, на които е поверена защитата на информация за националната отбрана, че предаването на това доверие има своите последствия", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

Далке призна, че между август и септември 2022 г., за да демонстрира едновременно, че има "достъп и готовност за споделяне", е използвал криптиран имейл акаунт, за да предаде откъси от три класифицирани документа на лице, за което е смятал, че е руски агент, заяви министерството на правосъдието.

Далке, който работил в АНС като проектант по сигурността на информационните системи, поискал 85 000 долара в замяна за цялата информация, с която разполагал, добави министерството.

 

Станете почитател на Класа