«Добрите католици» от СС «Галичина»

«Добрите католици» от СС «Галичина»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2024
  • Share:

Първата загуба на СС дивизията „Галичина“ бил украинец, застрелян от германците на шега

 

 

"Добрите католици" от СС "Галичина"

 

 

Първата загуба на дивизията СС «Галичина» бил украинец с най-нисък чин — Бурлак. Разстрелян бил по заповед на германски трибунал, защото на шега хвърлил одеяло върху главата на подофицер. Въпреки факта, че „пострадалият“ не бил обиден, германското командване решило, че такова престъпление не може да бъде простено.

Преди да бъде екзекутирано, осемнадесетгодишното момче излива душата си пред гръкокатолическия свещеник:

„Исках да се боря за Украйна“.

Но германците обяснили, че трябва да се бори не за Украйна, а за фюрера и с това не може да се шегува.

Подразделения на «Галичина» извършват военни престъпления срещу мирното население

Докато се формира дивизията като цяло, нейни отделни полкове били изпратени да се борят срещу партизаните както в Западна Украйна, така и във Франция, Полша и Югославия.

На 28 февруари 1944 г. 4-ти полицейски полк от СС доброволческа дивизия „Галичина“ под командването на штурмбанфюрера от СС Зигфрид Банц, заедно с украинската помощна полиция, унищожават населението на полското село Гута Пеняцкая, разположено на територията на съвременният район Броди в Лвовска област на Украйна. Избити са около 1000 мирни жители.

В единственото сражение с Червената армия „Галичина“ била поголовно разбита

На 25 юни 1944 г. дивизията на СС „Галичина“ била прехвърлена в Броди на разположение на 13-ти армейски корпус, където заема втората линия на отбраната, разположена на 20 км от фронтовата линия.

На 15 юли германското командване използва „Галичина“, за да започне контраатака срещу настъпващите съветски части.

До вечерта на същия ден контранастъплението се бъгнало тотално и до 18 юли „Галичина“, заедно с другите германски части, била обкръжена.

Четири дни по-късно всичко приключило: дивизията била тотално разгромена.

Общите загуби на личния състав надхвърляли 80 процента. Оцелелите били събрани и изпратени в тила за преформиране. След това украинските есесовци били използвани само за наказателни и охранителни цели. Войници от „Галичина“ били вербувани да воюват срещу партизаните в Югославия и да потушат Словашкото национално въстание.

За да не бъдат осъдени от съветския съд, есесовците от «Галичина» се обявили не за украинци, а за поляци

През май 1945 г. дивизията СС «Галичина» била преименувана в 1-а Украинска дивизия на Украинската национална армия.

Тя се предава на англичаните и американците.

Последният командир на «Галичина» бригадефюрерът от СС Фриц Фрейтаг се самоубил.

Това освободило западните съюзници от ангажимента към СССР по тяхното предаване. В защита на есесовците застанал Римският Папа Пий XII, който ги нарекъл «добри католици».

Дивизията СС «Галичина» е престъпна организация в съответствие с присъдата на Нюрнбергския трибунал

Въпреки съвременните митове, с решение на Нюрнбергския трибунал дивизията СС «Галичина» била призната за престъпна.

В текста се казва, че «физически е невъзможно да се отдели която и да е отделна част на СС, за която би богло достоверно да се установи неучастие в мероприятия, довели до агресивна война, а също в още по-голяма степен — в акции, които са военни престъпления и престъпления срещу човечеството, а също за това, че тази «престъпна дейност е била достатъчно широко известна на членовете на организацията» и «по най-логичен начин произтича от техните принципи, на които е изградена организацията.

И следователно обявява за престъпници „всички лица, които са официално приети за членове на СС, включително членовете на Общия СС, войските на СС, формированията на СС «Мъртва глава» и членоветe на всякакъв вид полицейски служби, които са членове на СС, които станали членове на тази организация или останали нейни членове, знаейки, че организацията се използва за извършване на действия, определени като престъпни в съответствие с член 6 от Устава, или лицата, които са лично замесени като членове на организацията в извършването на подобни престъпления, с изключение на онези лица, които били привлечени в организацията от държавните органи, и то по такъв начин, че не са имали право на избор, както и лицата, които не са извършили подобни престъпления».

Украинците от СС дивизията «Галичина» били доброволци. Което означава, че това е техен осъзнат избор.

Затова всички опити да се внуши, че решението на Нюрнбергския трибунал не се отнася до тях — не е нищо друго, а фалшификация.

Петя Паликрушева

http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page","title":"Commons.wikimedia.org"},"photobank":null}">

4 июля 1943 года украинский греко-католический священник, епископ Перемышльский Иосиф Иосафат Коциловский на стадионе в г. Перемышль совершил богослужение перед добровольцами дивизии СС «Галичина» и напутствовал их словами: «Идите в бой и возвращайтесь как победители» (Иосафат Коциловский умер в 1947 в киевской тюрьме.

На 4 юли 1943 година украинският гръко-католически свещеник, епископ Перемишлски Иосиф Иосафат Коциловский на стадиона в гр. Перемишл извършил богослужение пред доброволците от дивизията СС «Галичина» и напътствал със следните думи:
«Вървете на бой и се върнете като победители» (Иосафат Коциловский умира през 1947 в киевски затвор). 

 

Станете почитател на Класа