НКЖИ продаде на финансовия си директор тристаен апaртамент за 20 хиляди евро

  • Шефът на компанията: „От това няма да излезе новина!“

Държавната компания НК „Железопътна инфраструктура" е продала на финансовия си директор Джоанна Димитрова тристаен апартамент в кв. Банишора точно до спирката на метрото за смешната сума от 40 хиляди лева, стана ясно от сигнал, подаден в редакцията на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление" (СЖПУ). Намиращият се на бул. „Мария Луиза" имот освен 70-те си квадрата разгъната площ има и допълнителни помещения – мазе и таван. Димитрова е настанена в жилището като крайно нуждаеща се от жилищната комисия в компанията в началото на тази година, като по-късно е подала молба да закупи апартамента.
Любопитното е, че според правилника за самата компания, за да може служител да закупи ведомствено жилище, в което живее под наем, той трябва да има прослужени 5 години в системата на компанията. Димитрова не отговаря на това условие, защото е назначена на своя пост през декември 2009 година, като дотогава бе служител в един от неофициалните предизборни спонсори на ГЕРБ - „Кълвача газ". Въпреки това искането на крайнонуждаещата се Димитрова минава, защото ръководител на отдел „Управление на собствеността", който трябва да следи за спазването на правилника е ... самата Димитрова. Любопитен факт е, че срещу закупуването на апартамента Димитрова се „задължава" да работи в компанията през следащите десет години.


Проверка в специализираните сайтове за имоти показа, че най-ниската оферта за продажба на тристаен апартамент с Банишора е 40 хиляди евро. Брокери, с които се се свързахме обясниха, че теоретично цената би могла да стигне до 38 хиляди евро, ако апартаментът е в много лошо състояние и се нуждае от ремонт.


Генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев отказа да коментира сделката с компанията. „Знам какво се опитвате да направите. От това няма да излезе новина !", обясни той, след което ни затвори телефона.


Сделката на Димитрова е описана в сигнал, който бе подаден в началото на месеца заедно с документи на редкационната поща на СЖПУ. Първата част от сигнала касаеше неправомерно раздаване на допълнителни възнаграждения по европейски проекти на част от ръководството на компанията, включително и финансовия директор Димитрова. Информацията бе потвърдена на пресконференция от директора на дирекция "Стратегическо развитие и инфраструктурни проекти" Николета Стоянова , която призна, че екипът на проекта за внедряване и управление на система за планиране и управление на ресурсите в НКЖИ е получавал допълнително заплащане. Тя обаче отказа да отговори с да или не, дали Джоанна Димитрова е участвала в екипа и разпределението на допълнителните пари.

Станете почитател на Класа