Бум на милионерите в България

БНБ регистрира 90 нови българи с влогове над 1 млн. лева

Бум на милионерите в България. Само за една година от БНБ регистрираха 90 нови българи с влогове над 1 милион лева. Според статистиката у нас има точно 916 милионери. Общото им богатство възлиза на около 2 милиарда лева. Може ли обаче да се забогатее само от заплата? Средната за страната месечна заплата е 1247 лева.

 

Резултат с изображение за милионерите

 

Сметката показва, че дори и да не прахосаме нито един лев, няма как да станем милионери. Добрата новина е, че хората все пак имат спестявания. Към момента в трезорите на банките има над 53 милиарда лева. Лошата новина е, че ножицата между богати и бедни населени места се разтваря все повече. Най-ниски са заплатите във Видин и Благоевград, а най-високи в столицата. Средна заплата в София е 1724 лева на месец, или разлика от 1000 лева, отбелязва Нова телевизия.

Знаят се 343 родни офшорни милионери

В НАП имат данните на 343 родни офшорни милионери.  По разни острови и зони всеки от тях държи в тамошните банки своя сметка със салдо над 1 млн. евро равностойност към 31 декември 2017 г.

Тази информация няма нищо общо сискането на гл. прокурор Цацаров ДАНС и секретните служби да предоставят цялата налична информация за сметки и имоти в чужбина на разни лица.

Информацията е събрана от международния обмен. През октомври 2015 г., както ви съобщих, България подписа две международни спогодби – Многостранната конвенция за административно сътрудничество по данъчни въпроси и Многостранното споразумение за автоматичен обмен на информация към чл. 6 от конвенцията. В тях участват 114 държави и близо 40 офшорни зони (ратифицирали са, иначе са я подписали 128 държави досега).  Документите влязоха в сила за нас през 2016 г. и през есента на 2017 бяха получени първите данни. Списъците се обменят всяка година.

 

 

НАП може да изиска данни за сметки и доходи на българи зад граница чрез :

1. две евродирективи за сътрудничеството и автоматичен обмен на данъчна информация в ЕС;
2. международната конвенция, за която стана дума
3. по линия на спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане (СИДДО)

Проблемите обаче са няколко:

1. декларирането на една банкова сметка в офшор от дадено лице не означава, че са декларирани и др. такива сметки в същия или различен офшор;
2. държавата не проверява съотношението между декларирани доходи у нас и финансови и материални наличности в чужбина и офшорите – т.е. дали няма укрити приходи и активи;
3. държавата се разсея за скандалите с офшорните световни разкрития (например Панамалийкс), отказа да вземе копие от предложените ни немски дискове със сметки в швейцарски банки и т.н.§

Станете почитател на Класа