В митниците като в криминален сериал

Ваньо Танов, шефът на Агенция „Митници“, обяви вчера, че още не е изяснено кой му е изпращал компрометиращи СМС-и със съдържание: “Корабът чака на Солен – какво ще правим с цигарите“.
Това не e първият криминален случай около Танов. Преди месеци гръмна скандалът с подслушаните му разговори с депутати от ГЕРБ, които се опитват да кадруват във ведомството му. Самият Танов пък заяви, че е знаел, че е подслушван, и не се притеснява от разговорите си.
Очевидно постът му е такъв, че предполага подобни провокативни действия и няма никакво съмнение, че предшествениците му са били поставяни под същия натиск. По-вълнуващият въпрос в случая е дали агенцията се справя със задачите си и каква е точната цифра на загубите от контрабандни цигари. През февруари от МФ обявиха, че са доволни от работата, защото разкритата контрабанда за миналата година била за 242 млн. лв. От БСП обаче изчислиха, че загубите за бюджета по това „перо“ са над 1 млрд. лв. Финансовият министър пък каза, че няма представителна статистика и затова не могат да се изчислят точно тези загуби.
В такава сложна ситуация най-добрият изход е обществото освен да бъде осведомено за СМС-ите и натиска, на който е подложен Танов, и за конкретните резултати от работата на служителите му, както и за това дали те оправдават надеждите за попълване на бюджета. И, ако може, да не се дават поводи за политически съмнения, че битката с контрабандата всъщност не се води докрай професионално.

Станете почитател на Класа