Кога възрастта става проблем

Шефката на НОИ Христина Митрева отказа да подаде оставка, въпреки че премиерът Бойко Борисов я призова. Мотивът, че Митрева е в пенсионна възраст, й се видя несериозен, защото по Кодекса на труда пенсионерите могат да работят държавна работа и да получават едновременно и пенсии, и заплати.
Проблемът не е от миналата седмица, а от години и досега правителствата не са проявили желание да го решат, а очевидно трябва. Преди повече от месец вицепремиерът Симеон Дянков изнесе статистика, че няколко хиляди държавни служители упражняват труд по този начин, докато млади хора се чудят как да започнат работа. Той посочи и най-обременените сектори – МО и МВР. Факт е обаче, че и в другите институции има хора, които не желаят да напуснат роботните си места, позовавайки се на възможностите в законодателството.
Никой не казва, че ценните кадри трябва да се гонят, но има други форми, по които могат да бъдат използвани знанията им, ако те са толкова незаменими. Въпросът е, че в момент на криза, когато назначенията са стопирани, не е редно да не се дава възможност на млади и креативни хора да внесат свежа кръв в администрацията, която и без това търпи критики за своята тромавост и изостаналост в техническо отношение. Балансът, включително и възрастов, е много важен за всеки колектив – било той в частна фирма или във ведомство, и трябва да бъде спазван. В противен случай ще страда работата.

Станете почитател на Класа