Българските училища в чужбина имат нужда от подкрепа

Над 180 са българските училища в чужбина, които съхраняват езика ни и са средища на културата ни. Това обяви вчера Росен Иванов, шеф на Агенцията за българите в чужбина. Той направи извода, че този интерес е продиктуван от политиката на ГЕРБ към сънародниците ни и новото отношение към тях.
В ден като 24 май новината за събуждането на интереса на българите в чужбина към родния им език и желанието децата им да бъдат обучавани на него е прекрасна. Но тя освен морална има нужда и от материална подкрепа.
Така например най-голямото ни училище зад граница „Св.св. Кирил и Методий” няма пари да отбележи юбилея си, което не говори добре за грижата ни за съхраняване на българщината зад граница. А духът на тези хора заслужава подкрепа, защото въпреки трудностите те се подготвят да открият още български паралелки през следващата година.
На всички е ясно, че в условия на икономическа криза парите не стигат, но при разпределението им трябва да се има предвид, че за образование не бива да се пести. Инвестицията в съхраняване на българското ще се върне многократно и затова на нея трябва да се гледа като на стратегическо перо. Ето защо може да се потърсят резерви в оптимизирането на десетките комисии, от които ползата не е особено ясна.

Станете почитател на Класа