Ирина Бокова - 10-ти генерален директор на ЮНЕСКО

Ирина Бокова беше избрана за нов, 10-ти генерален директор на ЮНЕСКО като първата жена, петия европеец и първия източноевропеец в историята на организацията.
Избирането на българският кандидат за поста на петия тур в надпреварата се превърна в най-оспорвания и най-широко отразяван от медиите избор от създаването на организацията през 1945 г. Дипломатът от кариерата Ирина Бокова бе избрана с 31 на 27 гласа. Основният й съперник, министърът на културата на Египет Фарук Хосни получи равен брой гласове с нея на четвъртия тур - по 29. Те се изправиха един срещу друг след последователното оттегляне на австрийката Бенита Фереро-Валднер и еквадорката Ивон Баки.
Бившата министърка на културата на Франция Симон Вейл заяви, че Бокова е фаворит за поста. "ЮНЕСКО има нужда да обединява народите и културите, да работи в климат на толерантност и съгласие, да се издигне над разногласията. Затова мисля, че тя е точният човек да оглави ЮНЕСКО в следващите години", подчерта Симон Вейл. Израел приветства новината за избора на българката Ирина Бокова като ръководител на организацията на ООН след като тя победи египетския си съперник. "Израел приветства избора и е убеден, че ползотворното сътрудничество с ЮНЕСКО ще продължи и дори ще се засили", се посочва в изявление на външното министерство на страната.  Външният министър на Франция Бернар Кушнер изрази пълната подкрепа на Париж в дейността на новата директорка. Ректорът на МГИМО, чийто възпитаник е Бокова, също я поздрави с избирането й. "Радвам се за нея и бързам да я поздравя. Голямото доверие, оказано й от световната общност, ни кара да се гордеем", изтъкна Анатолий Торкунов. "Това е огромно признание за България", заяви пред Франс прес българският премиер Бойко Борисов след новината за победата на българския кандидат в оспорваната надпревара с египетския й конкурент. "Осигурихме голяма подкрепа за кандидатурата на Бокова. Но в началото шансовете й да бъде избрана изглеждаха наистина малки", коментира по същия повод министърът на културата Вежди Рашидов.
Самата Бокова посочи малко след избирането си на поста, че всички кандидати са предложили много добри идеи. "Ще взаимствам всички хубави идеи от програмите на другите кандидати. Надявам се, че ще бъдем заедно, не само, разбира се, с представителите на арабския свят, но и с всички регионални групи в организацията, защото аз никога не съм вярвала в сблъсъка между цивилизациите. ЮНЕСКО съществува, за да носи толерантност, диалог. Задачата на организацията е културното многообразие. Нужен ни е нов хуманизъм, който беше главен в моята програма, озаглавена "Новият хуманизъм на 21-ви век", посочи Бокова.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа