Полицаите ще са максимум защитени и максимум отговорни

Станислав Савов

Нашата политика спрямо полицаите е да бъдат максимум защитени и максимум отговорни. Това каза пред БНР вчера премиерът Бойко Борисов по повод вчерашния протест на полицаите, минал под наслова „Невинен до доказване на противното“. Стотици униформени от цялата страна се събраха на столичния площад „Св. Неделя“ на мълчалив протест заради неизпълнените им искания за по-добри условия на труд и по-високи заплати. От пресцентъра на вътрешното ведомство казаха, че нямат данни за точния брой на присъствалите, но според Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, на площада са се отзовали над 500 души.
Премиерът Бойко Борисов не дойде при протестиращите, но по негова заповед там се явиха двамата заместник-министри на МВР Павлин Димитров и Веселин Вучков и главният секретар на ведомството Калин Георгиев, за да разяснят на униформените политиката на новото правителство към тях.
„Полицаите не са убийци" – това се четеше на плакатите, които бяха издигнати от протестиращите. За да онагледят своята гледна точка как институциите и обществото гледат на тях, те разлепиха по околните стени надупчени от куршуми хартиени мишени.
„Целта ни е да направим обществото съпричастно към нашите проблеми“, каза по време на протеста председателят на полицейския синдикат Иван Павлов. Според него престъпниците са по-добре въоръжени и могат да си позволят скъпи адвокати, заради което те получават малки присъди. Не е такава реалността за полицаите. Затова той призова в закона да се предвидят по-високи санкции за всеки, който посегне на полицай. „Имаме диалог с управляващите, но подкрепата е само декларативна. Въпреки че ни бяха обещани промени в Наказателния кодекс, за момента няма нищо реално направено“, каза Павлов.
Ръководството на МВР подкрепя промените в законодателството, които да защитят полицейските служители, съобщи зам. вътрешният министър Веселин Вучков след панихида на площада, която беше отслужена в памет на загиналите полицаи. Той уточни, че готвените законодателни промени трябва да гарантират баланса на интересите на гражданското общество и на българските полицаи и че те ще са готови до края на октомври.




В Бургас организираха подписка в подкрепа на Петко Лисичков

1500 души се подписаха в Бургас до късния следобед вчера в подкрепа на бившия полицай Петко Лисичков. При самозащита на 20 септември той уби криминално проявения Калоян Стоянчев-Големия Риж, а после сам уведоми полицията. Лисичков е бил в системата на МВР до 1993 година. След това е работел като частна охрана в София, Дупница и Бургас.

Станете почитател на Класа