Янев поиска изслушване на ДАНС за ислямистите

„Ред, законност и справедливост” (РЗС) ще участва самостоятелно на частичните избори в 18 населени места, в това число и на изборите, насрочени за 15 ноември в София, Разлог, Враца и Правец. Това заяви лидерът на партията Яне Янев, който се намира в Бургаски регион по повод частичните избори, които предстоят на 24 октомври, предава кореспондентът на БГНЕС в града.
„И на едната, и на другата дата ние ще се явим самостоятелно, ще имаме наши кандидати и ще направим всичко възможно да се види, че в България има реално състезание и реален демократичен процес. Много е важно, особено сега, в този момент да се види, че кандидатите на различни политически партии могат да проведат реално състезание, а не изборите да бъдат предварително обречени”, това каза в Бургас още лидерът на РЗС. „За община Руен ние издигаме кандидатурата на Борислав Димитров Христов. Той е строителен предприемач, на 27 години. Снощи бях в община Руен. Считам, че за пръв път от 20 години има осъзнаване и желание на голяма част от населението за промяна. Дано на 24 октомври тя бъде реална и да няма в този вид заплахи, натиск и терор върху избирателите, каквито са били упражнявани през изминалите години. Надяваме се този път в община Руен да има демократични избори, а не предварително организирани депесарски мрежи, които вкарват избирателите като в егреци и не им дават възможност каквото и да е било свободно да сторят. В село Дюлево, община Средец издигаме Георги Иванов, на 53 години, предприемач. Считам, че нашия кандидат има реални шансове да отиде на балотаж в това населено място. В Дюлево е тотална беднотия, сякаш селото е извън България. Хората ми се оплакаха, че цели ромски орди отиват и обират къщите, в които не живеят постоянно хора. Освен това ни казаха, че от 15 години не са виждали няколко народни представители да отидат в селото и да разговарят с тях.
По казуса Славяново. Вие знаете, че тази групировка, начело с двама братя, която иска да вкара в България чрез структурирането на нова политическа партия радикалния ислям, според „Ред, законност и справедливост”, е заплаха за националната сигурност. Такава, каквато не е имало в близките години. Който отказва да приеме съответна улица или булевард да носят името на съответен турчин е трябвало да бъде разстрелван. Това нещо е казано на сборището в Славяново, което показва крайна форма на радикализиране и е повод не само ДАНС да започне работа, но и Прокуратурата да предприеме конкретни действия. Още днес, до края на деня, парламентарната група и политическият съвет на РЗС ще внесат сигнал до ДАНС и до Върховна касационна прокуратура, а също така аз, най-късно утре до края на деня, ще внеса искане в комисията за контрол на ДАНС да бъде изслушано цялото ръководство на Държавната агенция „Национална сигурност”, за да стане ясно какво до момента агенцията е работила по този и други подобни казуси. Защото по странно стечение на обстоятелствата това не е прецедент. Според нас, това нещо се е подготвяло от дълъг период от време“, обясни Янев. Той даде за пример конкретен инцидент. „Само преди два дни в село Рибново, община Гърмен, бяха пребити по възможно най-жесток начин местните лидери на „Ред,законност и справедливост”. Не само че са били пребити, но тази нощ е запалена тютюневата сушилня на Недин Таламанов, който е местния лидер на нашата партия в село Рибново. Той преди 5-6 месеца разви тезите си за навлизането на радикалния ислям в Родопите и тези спящи радикални ислямистки клетки. Това не е случайно съвпадение. Лично аз считам, че всички тези процеси, които се случват в Рибново, са пряко дирижирани от тамошния кмет Ахмед Башев. Затова искам ръководството на ДАНС да бъде изслушано какви мерки са предприети за тази заплаха за националната сигурност. По този казус искам особен акцент да се отдели на това кой финансира подобни групировки. Искам много категорично да заявя, че тази групировка в Славяново не бива да се счита за политическа партия. Това са няколко проислямистки настроени бивши гастарбайтери, на които им е поставена задача на тези двама братя да дойдат тук, в България, за да могат да създадат изкуствено етническо напрежение“, категоричен бе лидерът на РЗС.
В Бургас Яне Янев говори и по други актуални проблеми. „Тази седмица Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще гледа точката, свързана с доклада на НАП по отношение на основните футболни клубове. Ще решим какви по-нататъшни действия ще предприемем. Но искам да ви кажа, че на първа стъпка НАП си е свършила работата и е установила редица закононарушения. Проверявани са всички футболни клубове, до голяма степен безпристрастно. Но тази проверка не е достатъчна. Футболен клуб „Черноморец”- Бургас също е проверяван. Ревизията е възложена на 1 юли 2008 година и е за периода от 1 април 2007 до 31 май 2008 година. При ревизията са установени нарушения на данъчно-осигурителното законодателство. Не е начислен ДДС за преотстъпване състезателни права на състезател и доставка на нематериални права. Не е начислен ДДС и по отношение на безвъзмездно представяни услуги на работници и служители. Освен това, не е начислен ДДС и по отношение на получена услуга от чуждестранно лице, лицензиран агент на състезатели за посредничество при сключване на професионален трудов договор със съответен състезател. Също така има безвъзмездни доставки на билети за футболни срещи. Има и отечтни разходи в нарушение на счетоводството и данъчното законодателство за глоби, наложени на играчите от БФС, както и имуществена санкция, наложена от Българската професионална футболна лига на клуба за нарушен акт. В сравнение с други футболни клубове, може да се счита, че футболния клуб „Черноморец” е изряден“, заяви Янев.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа