Пробите от атентата срещу Гешев са изнесени от страната?

Пробите от атентата срещу Гешев са изнесени от страната?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.06.2023
  • Сподели:

Пробите от атентата срещу главния прокурор Иван Гешев не се изследват нито от Националния институт по криминалистика, нито от частни лаборатории, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници.  Останките от взрива и свързаните с покушението материали са занесени в чужбина. В коя държава се намират обаче се пази в дълбока тайна.

 

 

 

Лабораториите, с които страната ни работи, са в Австрия, Германия, САЩ и Израел. Логично е пробите да бъдат изпратени в Израел, тъй като там имат опит в установяване на извършителите на атентати. Именно за това пробите от взрива в Сарафово през 2012 г. се изследваха там.

Къде да се занесат материалите от престъплението решават следователи или прокурори. В конкретния случай с Иван Гешев най-вероятно негов колега е избрал лабораторията в чужбина. Това се предполага заради разрива на главния прокурор с шефа на Националното следствие Борислав Сарафов. Скандалът между двамата се разрази след посещението на израелски експерт на мястото на атентата на 1 май.

Борислав Сарафов потърси отговорност от своя заместник Ясен Тодоров за огледа на специалиста и впоследствие поиска от ВСС да го освободи от длъжност.

След това Сарафов поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Гешев и да бъде отстранен. Той  подаде сигнал в Софийската градска прокуратурата (СГП), в който се твърди, че главният прокурор е извършил три престъпления. В сигнала се съдържат твърдения за евентуално извършени от Гешев престъпление срещу правосъдието, длъжностно престъпление и незаконен запис на член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

След атентата Гешев скри семейството си в чужбина и увеличи охраната си. Източник на Lupa.bg e забелязал на 24 май главния прокурор в ресторант „Хасиенда” в столичния квартал „Красно село”, където е бил охраняван от близо 40 гардове.

По време на свое изслушване във ВСС обвинител №1 разкри, че през последните 3 години почти не е ходил на ресторант от съображения за сигурност.  Вероятно на 24 май е бил на абитуриентски бал или на празник на свои близки приятели или роднини.

Станете почитател на Класа