Мнозинството от българите не спортуват

Мила Григорова, „Галъп интернешънъл“

Над 80% от пълнолетното население у нас не практикува никакъв спорт. Това разкриват данните от току-що приключилото национално представително социологическо проучване на ББСС „Галъп интернешънъл”.

Преди известно време публикувахме данни за навиците на българите за прекарване на свободното време, които показаха, че ние, българите, сме твърди привърженици на домашната почивка пред телевизора пред каквито и да е било други варианти. Най-вероятно ще се окажем една от най-неспортуващите нации в Европа, пък и извън нея.

Понастоящем 15% от населението над 18-годишна възраст у нас заявява, че практикува някакъв спорт, макар и рядко. Логично най-висок е делът на спортуващите сред хората в групата 18-25 години – в тази група всеки втори отделя време за физическа активност. Мъжете са над два пъти по-активни от жените – докато всеки четвърти мъж упражнява някакъв спорт, то спортуващите сред нежния пол са под 10%. Спортът е присъщ и на модерно живеещите българи – почти 40% от тези, които пътуват, говорят чужди езици и ползват интернет всекидневно, заявяват, че упражняват някаква физическа активност.

Фитнесът оглавява класацията на най-популярните спортове сред активните българи у нас. Една трета от българите, които тренират, посещават именно залите за фитнес. На второ място е вечният футбол, следван от т.нар. Джогинг, или бягане за здраве. Бягането за здраве е практикувано от всякакви различни групи от населението, тъй като е най-широко достъпен (на практика е безплатен, а и не изисква организация на група от хора, както футбола например). В петорката на най-разпространените от българите спортове попадат и плуването и волейболът.

Хората с висок материален статус също са по-активни в спортните занимания. Всеки четвърти от хората, живеещи над средното ниво за страната, има спортни навици.

Въпреки това финансовите причини, изглежда, не са голяма пречка пред българите, що се отнася до спорта. Най-често споменаваната причина за липсата на спортни навици е възрастта. Макар че това заявяват и доста хора, които са в активна възраст и дори доста млади. Изглежда, повечето от българите смятат, че спортуването е някаква много трудоемка дейност, трябва да се започне в детска възраст и си заслужава да го правиш само ако се подготвяш да бъдеш олимпийски или световен шампион... В държавите, където спортуването е масово, нагласата е съвсем друга - спортуваш заради собствената си форма и удоволствие, на всяка възраст, според възможностите и предпочитанията. Все пак всеки четвърти българин (26%) чистосърдечно си признава истината: не спортува поради липса на желание. Липсата на пари се оказва на последно място като причина човек да не спортува у нас.
Едва 4% от българите пък се оплакват от липсата на спортни съоръжения. Изглежда, наистина причините за това цели 85% от сънародниците ни да не спортуват не се крият в стандарта на живот или в лошото състояние на спортните съоръжения, а именно в липсата на навици. Добрата новина е, че това се признава от анкетираните - поне за един проблем у нас според общественото мнение сме си виновни самите ние, не държавата, ЕС или липсата на пари в семеен, национален и световен мащаб.


Изследването е национално представително и обхваща 1002 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 година.


Станете почитател на Класа