Цецка Цачева: НС е с амбиция да направи първия избирателен кодекс

„За тази втора сесия на НС на дневен ред са редица важни законопроекти, които са в посока европейското развитие на България. Основното е борбата с корупцията и организираната престъпност, но за да има резултати, са необходими промени в Наказателния кодекс.“
Това каза Цецка Цачева, председател на Народното събрание по БНР във връзка с новата сесия на НС и предстоящото откриване на новата система за гласуване в парламента. Тя съобщи, че 41-то НС е с амбиция да направи първия избирателен кодекс. Според нея в скоро време ще бъде изработена нарочна група, която да подготвя основата, която да може да бъде поставена на широко обществено обсъждане, тъй като един такъв законов факт трябва да бъде поставен на широко обществено обсъждане. По думите й по отношение на издигането на авторитета на парламента като работещ орган и подобряване на имиджа му сред обществото това е стремежът за преодоляването на гласуването с чужди карти. Цачева уточни, че технически е невъзможно да се получи пробив в системата. Аз вярвам в изобретателния дух на българина и оттам и на народния представител, пошегува се тя.
Ако българските граждани искаха да продължи практиката на неявяване в залата на депутати, която беше до 40-то НС, резултатите от изборите щяха да са същите. По правилник на НС има ясни правила, така че българите очакват народния представител да присъства в залата, обясни още председателят на НС. Цачева разказа още за срещата си с председателя на ЕП Йежи Бузек в парламента. В първия работен ден на ЕП, когато беше изслушването на еврокомисарите, се осъществи една замислена във времето среща на много високо равнище с председателя на ЕП Бузек, разказа Цачева. Целта на посещението е да се затворят инициативите във връзка 130-годишнината на българската Конституция. Цачева се похвали, че българската Конституция е взаимствана именно от белгийската. На 3 март председателят на ЕП Бузек ще бъде на официално посещение в България по моя покана, похвали се още тя. Аз също съм убедена, че българският еврокомисар трябва да бъде Румяна Желева. Не може да остане съмнение за друго име. Издигането на една кандидатура е съвместно действие с Барозу и българското правителство и аз се убедих лично, че Румяна Желева е едно познато име в ЕК, добави още Цецка Цачева. Ако някой си мисли, че бламирането на Румяна Желева, е толкова просто, и няма да се стигне до бламиране на Барозу и неговата комисия, той се заблуждава, добави в заключение Цачева. Барозу застава твърдо зад кандидатурата на Желева, така че не се съмнявам за нея, поясни председателят на НС Цецка Цачева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа