Очаква се трета част на операция “Медузите”

Днешната реализация по досъдебното производство, която се прави под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна, е продължение на операция “Медузите”, съобщи за БГНЕС пресаташето на полицията в морския град Калинка Пенчева.
Пенчева посочи, че общото между двете акции е, че става въпрос за източване на средства от Община Варна. Очаква се и трета част на операция “Медузите”, каза още Пенчева. “Не очаквам прокурорите да са наясно с кодовите имена, с които МВР си служи”, допълни още тя.
Зам.-председателят на местния парламент Янко Станев, свързан с фондация “Владиславово”, работеща за интеграцията на ромското население във Варна, коментира пък, че не може да има източване на средства от общинския бюджет. “Има определени дейности, които се извършват и когато отида на място, мога да видя всичко, което се прави”, каза той. Станев заяви, че не е разговарял с прокурор и не знае за какво точно става въпрос. Пред медиите той потвърди, че всеки ден разговаря с органи на реда, но от него не са искани никакви документи, тъй като вече повече от година той не е председател на фондацията. По негово време е работено по един или два проекта с община Варна, като са били реализирани общо 21 проекта. “Аз мисля, че нередности няма. Възможно е да са правени грешки, но който не работи, той не греши”, коментира още председателят на ДПС – Варна, пред кабинета си в общинския билдинг, наобиколен от 10-ина медии.
Става въпрос за разходване на пари за социално слаби роми. Не съм подписвал никакви документи, очевидно това е в периметъра на Закона за социалното подпомагане, коментира по-рано кметът на Варна Кирил Йорданов по повод полицейската акция и обиските, които текат в сградата на Община Варна. Кирил Йорданов добави, че току-що е разбрал за разследването, след като излезе от кабинета си с прокурор Антоанета Генчева и главния секретар на кметството Михаил Куликов. “За конкретния случай не съм възлагал проверка, но такива съм правил и дори в момента се правят”, каза градоначалникът.
БГНЕС припомня, че в Община Варна текат процесуално-следствени действия по досъдебно производство, образувано срещу виновни длъжностни лица за корупционни практики, каза пред БГНЕС окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Акцията в общината няма нищо общо с операция “Медузите”, при която бе арестуван председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов, каза прокурор Чавдаров. Той подчерта, че това е отделно досъдебно производство, но отказа повече информация с мотива, че това може да навреди на следствените действия. По-рано през деня пък репортер на БГНЕС видя, че една от стаите на четвъртия етаж в общината е запечатана от органите на реда. В сградата текат обиски. По информация на пресцентъра на общината се изземват стари решения на Общинския съвет. Целта на акцията е изземване на документи за източване на Община Варна и на средства на варненските данъкоплатци за периода от септември 2008 година до днес.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа