Две комисии работят през ваканцията заради доклада на ЕК

Правната и вътрешната комисия в НС ще имат заседания и през ваканцията, съобщи пред „Класа“ съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. Най-вероятно ще се наложи членовете на двете комисии да прекъсват ваканциите си през август, за да работят по законопроектите, които трябва да бъдат променени заради критиките на Брюксел в последния му доклад от края на юли.
Правната комисия трябва да подготви за септември промените в НПК, които регламентират създаването на специализиран съд. Предстои да бъдат гласувани и два проекта за промени в НПК, внесени от депутати от БСП. До момента обаче шефката на правната комисия Искра Фидосова и председателят на вътрешната комисия и зам.-шеф на НС Анастас Анастасов не са насрочили дати за заседанията през ваканцията.
През лятото няма да се работи извънредно по купищата закони, които трябва да бъдат ремонтирани за провеждането на стратегията за административна реформа, приета от МС. По време на парламентарната ваканция обаче министерствата ще имат за задача да работят по законите, които трябва да бъда променени за влизането в сила на промените в администрацията. Едва след това проектите ще влязат в НС. „Този път ще искаме конкретни предложения, които да влязат в парламентарните комисии за обсъждане“, обясни зам.-шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев. “По-голямата част от депутатите ни идват от бизнеса и най-добре знаят как трябва да се реформира държавната администрация, за да бъде наистина рационална“, допълни още той.
На общо 121 страници е разположен планът за административната реформа, който кабинетът прие преди седмици. Той предвижда сериозни промени в законите, част от които трябва да бъдат готови до края на септември. Над 350 административни услуги за бизнеса и гражданите ще бъдат облекчени, е записано още в проекта.


Парламентът приел 67 закона през лятната сесия

Общо 67 закона, 57 решения и една декларация е приел парламентът през третата сесия на 41-вото НС, която продължи от 12 април до 29 юли.
Най-активен в писането на законопроекти е бил Министерският съвет. В деловодството на НС са постъпили общо 93 законопроекта, като 29 са внесени от народни представители, а 64 са дошли от „Дондуков“ 1.

Станете почитател на Класа