Депутатите ще изпитват министрите неподготвени

Нови правила за провеждане на парламентарен контрол, които да повишат ефективността на контрола на парламента над изпълнителната власт, обмислят управляващите. Тава съобщи пред БНР вчера председателят на парламента Цецка Цачева. Според нея това ще стане още в началото на новата сесия на 41-вото НС, която стартира на 1 септември. Промяната ще се регламентира с ремонт на правилника за работа на Народното събрание, като занапред министрите няма да се явяват с готови отговори на депутатските питания, написани от чиновниците в подопечните им ведомства. Вместо това те ще отговарят на депутатските въпроси на базата на собствената си подготовка по проблема.
"Така, както в момента е организиран парламентарният контрол, ние контролираме не министрите като политически фигури, а администрацията на съответното министерство, което изготвя фактология по отделното питане“, категорична беше Цачева. „Убедена съм, че ще постигнем консенсус за промяна“, допълни още тя.
Сред замисляните промени от страна на управляващите в начина за провеждане на парламентарния контрол е и преместването на деня за питания на депутатите към министрите от петък във вторник, за да се освободи един ден повече на народните избраници за работа сред електората.
Идеите за промени предизвикват противоречиви реакции у членовете на различните парламентарни групи, показа проверка на „Класа“. „Имам твърде малко опит като депутат и не мога да преценя как ще се отрази промяната, но според мен преместването на деня за парламентарен контрол няма да освободи повече време на народните избраници, защото аз например ще преместя приемния си ден в понеделник. Така пак ще имам същата ангажираност“, коментира Десислава Танева от ГЕРБ.
„Не съм видял идеята черно на бяло, но бих предложил дори министрите да се явяват по два пъти, а не по един път в седмицата за парламентарен контрол в НС“, коментира пред „Класа“ лидерът на СДС Мартин Димитров. Като „плъзгане по повърхността“, определят идеите на управляващите за промени в парламентарния контрол обаче депутатите от БСП. От ДПС нямат официално становище. „Искаме да се запознаем с проекта. Ако става въпрос за парламентарен контрол ad hoc, който ние първи предложихме, ще приветстваме идеята. В противен случай ще ни трябва повече време, за да решим“, заяви Четин Казак от ДПС.

Станете почитател на Класа