БСП иска вот на недоверие след скандал с вътрешния министър

БСП започва консултации за вот на недоверие към правителството. Това стана ясно вчера след скандал между вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и депутати от опозицията.
Пръв лидерът на ДСБ Иван Костов разбуни духовете, като с процедура извън дневния ред на Народното събрание призова да бъде извикан премиерът Бойко Борисов, за да даде обяснение за последните скандални случаи на полицейско насилие и за нарушаването на човешки права от органите на МВР.
Последваха изявления и на Лютви Местан от ДПС и Георги Божинов от Коалиция за България (КБ). Според Местан липсата на ясно разграничение на политическата власт от действията на полицията създава вече усещане и за политическо насилие. Социалистът Божинов пък поиска свикване на анкетна комисия с мнозинство от опозицията.
Два часа по-късно неочаквано в парламента вместо премиера Борисов дойде самият министър Цветан Цветанов. Обясненията му от трибуната дори бяха пуснати пряко по БНТ и БНР по искане на депутати от ГЕРБ.
Цветанов обаче не се разкая, а каза, че МВР в момента работи, затова се случват и грешки. Той обвини Костов, че закрилял Алексей Петров, което щяло да стане ясно от делото „Октопод“. БСП пък била автор на поправката „Ванко 1“ и на куп грехове срещу държавата.
Вътрешният министър обаче побърза да напусне парламента и отказа да чуе отговорите на опозицията. Това даде повод на Иван Костов да нарече на няколко пъти вицепремиера „страхливец“.
От КБ пък дадоха заявка за иницииране на четвърти вот на недоверие към правителството на Борисов.



Борисов: МВР да спре да си превишава правата
МВР трябва да спре да превишава правомощията си, каза вчера премиерът Бойко Борисов след среща с президента Росен Плевнелиев по повод акцията в Мировяне.
„Изпълниха моята воля, наказаха тежко участниците в тази акция“, съобщи Борисов и добави: „Надявам се, че министър Цветанов ме е разбрал правилно, че това не може да бъде стил на действие на МВР, а при следващ подобен случай действително трябва да си отидат и големи началници от министерството.“
По-късно, докато инспектира строежа на метрото, Борисов коментира дали ще поиска оставката на Цветан Цветанов с думите: „Ако има политическа грешка, винаги съм казвал, че всеки в ГЕРБ носи политическата си отговорност.“



Нямало насилие в Скравена
Няма данни за полицейско насилие по случая в с. Скравена. Това каза директорът на ОД на МВР–София комисар Николай Николов вчера.
18-годишният Петер, който представил медицинско свидетелство, че е удрян с електрошокова палка, се бил освидетелствал чак на другия ден. Въпросните ел. палки пък изобщо не били на въоръжение в полицията.
Петер заедно с още двама са обвинени, че са рисували свастики на няколко места във въпросното село.

Станете почитател на Класа