Станишев: Много партии яхват омразата

Сега е важно да се говори по същината на политиката, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в НДК по време на организираната от министър-председателя среща на правителството с медиите.

Още от февруари миналата година страната ни, обществото ни, се намира в изключително нестабилна ситуация, всяка грешка може да се превърне във взрив. Особено след последните 4 години има дефицит на нормалност и перспектива. Когато БСП взе решение с нашия мандат да бъде излъчено правителството на Орешарски осъзнахме, че това е изключително тежка отговорност, заяви Сергей Станишев. В последните години лъжата се транслира и придобива все по-голямо въздействие върху хората. Същественият разговор беше сведен до много лични отношения и популизъм. Всичко това е изкривяване на политическия и обществен живот, което по никакъв начин не помага нито на гражданите, нито на политиците, заяви той.

Все повече политически сили яхват вълната на разделението и омразата. Тази вълна изглежда печеливша карта, но по никакъв начин няма да помогне за бъдещето на България в Европейския съюз. Аз и моята партия отказваме да участваме в тази какафония. Искаме да върнем политическият дебат там, където му е мястото, каза още Станишев и допълни, че БСП няма да участва в опитите европейските избори да бъдат сведени само до провеждането на референдума за изборните правила.

Политиката е разговор за битието на всеки един човек – да има сигурност, работа и да се грижи за децата си, допълни Станишев. Монопол върху истината наложиха тези, които най-силно говорят чрез средствата на крясъците, популизма, на личните отношения, посочи още той.

Вие формирате общественото мнение и самите вие сте пред алтернатива - дали ще бъдете на страната на крясъците или да отидете в тоналността на разумните дебати. Смятам, че сега е важно да се говори за същината на политиката. Аз съм лидер на партия, която е мандатоносител.

Наблюдаваме остри признаци на реванш от страна на предишното управление. Питах вече дали си струваше да поемаме властта, питах колегите си и те ми отговориха, че е било необходимо да поемем отговорността, каза Станишев. Той похвали работата на Пламен Орешарски като премиер, изтъкна неговите делови и професионални качества.

Добрите неща, постигнати от сегашното правителство, според Станишев, са минали тихо, за тях почти не се е говорило. С поглед към силовото ведомство МВР той подчерта, че те са се стабилизирали и са си вършили работата, особено по време на протестите и при опазването на личното имущество, борбата с престъпността. Станишев се спря и на конкретните политики, включително и по отношение на опазване на правата на работещите. Избран е правилният път, във вярната посока. Сега трябват спасителни мерки и да преминем към по-цялостно изпълнение на програмата на правителството, утвърдена от НС, но най-вече - стабилизиране на икономиката и усилия и условия за създаване на нови работни места преимуществено чрез активизиране на реиндустриализацията. Как да станем държава силно ориентирана към износ, посочи Станишев и даде пример за страни с такава политика в ЕС, които постигат успехи. Трябва да се продължи и процесът за демонополизация на икономиката, който да освободи фирмите и хората от примката. Това може да стане основно и чрез промяна в законодателството, за да се постигне равнопоставеност и истинска конкурентоспособност. Трябва да има и великденски бонуси за пенсионерите, смята Станишев и каза, че ще настоява тези добавки да станат системни. Хората могат да разчитат в това отношение на постоянната подкрепа от БСП.

Станете почитател на Класа