Местан призова за активна партийна дипломация с Анкара

Председателят на ДПС Лютви Местан призова българските политици за сериозна партийна дипломация с Анкара, предаде кореспондентът на БГНЕС за Кърджалийския регион.

Призивът си политикът отправи след въпроса на БГНЕС, свързан със срещите му в турската столица, съвпаднали с визитата на американския държавен секретар Джим Кери. Той отклони обясненията за това дали е имал участие в разговори в президентския кабинет в резиденцията "Чанкая" с първия дипломат на САЩ, като уточни, че е само съвпадение влизането му там същия ден, още повече, че по протокола не може да има случайна среща с държавния секретар на САЩ. "Мисля, че тази среща трябва да се възприеме като класически пример за полезна партийна дипломация в името на първо място на България, защото няма нищо по-естествено от това президентът на Турция и председателят на ДПС да бъдат в нормален диалог. Аз призовавам за подобен диалог с Анкара и лидерите на всички останали демократични партии. Тогава може би ще се убедят, че Турция не само е приятелски настроена към България, но е съвсем вярно и онова, което чухме и от посланика Сюлейман Гьокче на митинга, че стратегическата цел на Турция е да види силна България. Много силно бих поощрил и лидерите на другите партии в България да бъдат в сериозен диалог, за да се убедят в това", категоричен беше Лютви Местан. Според него историческите предразсъдъци се преодоляват само по пътя на прекия контакт, на диалога. Историческите обременености са в основата на това драматично посрещане на новината, че Лютви Местан се е срещнал с Ердоган в Чанкая, увери лидерът на ДПС.

Несъборените Берлински стени на историческия предразсъдък пречат да приемем за нормална една среща на председателя на ДПС и президента на Турция, каза той и посочи три причини за това. "Първо, в Турция живеят не по своя воля и затова отказвам да бъдат наричани изселници, правилно е да се каже прогонени, те имат своите проблеми. Кой да ги обсъди? Видно от резултатите от последните парламентарни избори, те дават доверието си на ДПС и естествено политическият им изразител в България трябва да използва механизмите на партийната дипломация, за да улесни процеса на решаването на откритите им въпроси. С кого – с президента на съответната държава", запита и отговори Местан.

Според него втората причина е и най-трудна за разбиране. "Ако имаме волята да гледаме на Турция като на откровено приятелска страна, каквато е тя, ние ще се сетим, че тя е успяла отдавна да икономизира външно-политическите си отношения. Това е страна с огромна икономика, с огромен инвестиционен ресурс. За няколко години инвестициите на Турция в Централна и Южна Африка се увеличиха от 3 млрд. на близо 25 млрд. долара", обясни политикът. Той настоя България да има стратегия за отношенията си с Турция така, че да се възползва и от икономическата мощ, и от инвестиционния ресурс на своята съседка. Това ще стане само, ако се преодолеят историческите предразсъдъци, защото все още е актуално мисленето, с което турският инвеститор се посреща с леко съмнение, едва ли не турските инвестиции представляват някаква опасност, продължи Лютви Местан. Според него това е остаряло, ретроградно мислене, което не допринася за развитието на двустранните отношения, двете държави нямат нито един открит проблем на ниво политика. "Остава обаче динамизирането на търговско-икономическите отношения и тук ресурсите на партийната дипломация също не са за подценяване. Ние нямаме претенцията да монополизираме този диалог, обратно, призоваваме всички партии към активен диалог с Анкара, това е много важно", отново апелира лидерът на ДПС.

Третата причина за неизбежността на срещата му в "Чанкая" е геополитическа. "Турция и България като страна-член на ЕС имат огромна роля за разширяването на зоната на цивилизационната сигурност в региона и в Европа, и в Близкия Изток и в света. Украйна, Ирак и Сирия са изправени пред доста тежки етно-религиозни предизвикателства. И тук точно те актуализират геополитическата стойност на българския етнически модел. Защото ако всички страни подобно на България намерят баланса между принципите на националната държава и правата и свободите на човека и на малцинствата, ще избегнат етно-религиозните конфликти", посочи Местан. Това според него означава малцинствата в България да признават безусловно суверенитета и териториалната цялост на страната, а това се е случило още през 1990-а г. и никога ДПС и страната не са имали такъв проблем. "И в рамките на националната държава да се борят за своето равноправие и тази държава чрез ресурсите на мултиетническата демокрация да гарантира тези права. Ако същото се случи с албанците в Македония, с кюрдите в Турция, с вътрешно-религиозните течения в арабския свят, ние ще сме разширили зоната на цивилизационната сигурност и няма да има нужда от военна намеса, за да се гарантира гражданският мир", продължи лидерът на ДПС. Той подчерта, че Турция и България могат да бъдат стратегически партньори като членове на НАТО, и изрази надежда че анализът на тази среща (с Ердоган) ще излезе от капана на предразсъдъка, и няма да не се посреща така драматично.

Местан допусна, че столични медийни екипи ще пристигнат дни преди вота и ще заснемат редовните автобуси от Турция и ще разтръбят, че са пристигнали изборните туристи. "Ще се радвам, ако нашите опоненти ни конкурират за гласовете на моите по-големи сестри, да намерят политически послания, да спечелят доверието на избирателите, а не да виждат в ДПС универсално извинение за собствената си политическа непригодност. Ако някой не е в състояние да спечели доверието на избиратели в определено село и регион, той трябва да търси причината за това преди всичко в себе си, а не да вижда в ДПС и универсалното извинение, и универсалното зло", коментира политическият лидер.

Когато ДПС е подложено на атаки с добре познатите клишета, добре е да се прибягва и до факти, каза Местан и припомни експеримента колко души могат да гласуват в една секция в изборния ден /след жалбата на РЗС, бел.авт./. "Ами в Мадрид една партия е спечелила на предишния вот над 1 600 гласа, гласувалите са 2 294 души, за нас гласовете са съвсем малко. Ако експериментът е верен, резултатите трябва да са приложими и за Мадрид, и за Лондон и т.н. Ще приложим ли същия аршин за гласовете в Турция?", запита Лютви Местан.

Той посочи, че очаква силен резултат на тези избори за ДПС и се надява избирателите да са оценили както участието му във властта, така и национално-отговорния начин, по който партията намерила сили да се откаже от нея. Колкото до масовите чистки в администрациите, Местан подчерта, че конституционалистът и служебен премиер Георги Близнашки знае абсолютното право на временния кабинет да освободи всички членове на политическите кабинети от предишния МС. "Но ДПС не е поставило въпроса защо Бюрхан Абазов вече не е зам.-министър на земеделието и горите, и е нормално това правителство да работи със свой екип. Но г-н Близнашки знае и това, че кабинетът му не е подложен на парламентарен контрол и точно по тази причина трябва да бъде особено внимателен по отношение на кадровите чистки извън политическите кабинети. Това е безпрецедентно, няма служебен кабинет, който да е провеждал толкова мащабна политическа чистка. Няма кой да носи политическа отговорност и заради това този кабинет трябва да бъде предпазлив", настоя Лютви Местан.

Запитан с кого ДПС не би се коалирало в следващото управление, политикът бе категоричен, че това са крайно националистическите формации, но отказа да посочи другите, спрямо които би подходило с компромис за стари вражди. "ДПС смята политическото различие за висша ценност и го уважава. Но с т.нар. политически сили, с които ни дели не политическото различие, а ценностният разлом, ние не бихме имали никакъв диалог. Това са крайно националистическите формации. От нас няма да чуете заклинания за непартниране, защото това е стил на всички останали партии. За да не звучим като центристка партия, която чака да бъде пожелана, а то би било и странно точно ДПС да се възприема като такава, според нашия анализ за следващите 8-10 г. страната ни се нуждае от ясен, категоричен евро-атлантически профил на управлението. Това е достатъчен и конкретен отговор", заяви Местан и отказа да отговори ще има ли сближаване и затопляне с ГЕРБ. "Ако следващата коалиция не е с този ясен профил, ние дори да бъдем поканени, не бихме участвали в такова управление, ще откажем. Ние можем без властта, но не можем без демократичния процес", акцентира той.

На финала председателят на ДПС Лютви Местан подчерта, че партията му не иска интеграция непременно чрез властта, а такава чрез механизмите на мултикултурната демокрация, това била и най-важната политическа концепция, с която движението участва в изборите за 43-ото НС.

Станете почитател на Класа