Германски топ институти призовават за планове за излизането на Гърция от еврозоната

Германски институт призова за съставянето на ясен механизъм за изключването на Гърция от еврозоната, в случай че правителството на Сириза наруши условията на спасителната програма за страната в размер на 245 млрд. евро, пише The Telegraph.

„Финансовата помощ трябва да бъде спряна, ако Гърция не спазва ангажиментите си за реформи", според Германски институт за икономически изследвания (IW). „Ако Гърция заеме крайна позиция, тогава Европа ще отговори със същото", се казва в изявление на IW. Той стана вторият германски институт за последните два дни, който отправи мрачно предупреждение към новия гръцки премиер Алексис Ципрас, който обеща да спре плащанията по дълга и да прекрати мерките за строги икономии, наложени от тройката международни кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Във вторник изследователската група ZEW заяви, че властите в ЕС трябва да нареди незабавни стрестестове на банките, свързани с Гърция, и да даде да се разбере, че съюзът ще е склонен по-скоро да остави Гърция да банкрутира, отколкото да се остави да бъде изнудван.

Станете почитател на Класа