Обама: Засилваме влиянието на НАТО в Източна Европа

След присъединяването на Крим към Русия, Москва понесе много тежки загуби, каза президентът на САЩ Барак Обама в интервю за CNN. Той обеща да продължи да подкрепя Украйна и в същото време да увеличи натиска върху Русия. Обама каза политиката на санкции е доказала своята ефективност. Американският президент отхвърли възможността за военен конфликт между САЩ и Русия, но отбеляза, че Вашингтон ще се стреми към укрепване на силите на НАТО в Източна Европа.
Обама многократно е заявявал намерението си да продължи натиска върху Москва. На 28 януари той обсъди положението в Украйна с германския канцлер Ангела Меркел. Страните се споразумяха за предоставянето на финансова помощ на Киев.

В интервюто Обама призна, че САЩ са били посредник при смяната на властта в Украйна. "Путин взе решението за Крим и Украйна, не защото имаше някаква велика стратегия, а защото беше принуден от протестите на Майдана и бягството на Янукович, след като ние станахме посредник при смяната на властта в Украйна", каза Обама.

На 24 януари, американският вицепрезидент Джо Байдън обеща на президентът на Украйна Петро Порошенко да бъдат наложени строги антируски санкции.

Станете почитател на Класа