Нравственият смисъл на победата


  Петър ПЛАМЕНОВ
  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Част първаИзвоюване на свое лице

 

По начало на всички конкурси е ясно, че оценката се движи както подготвеността, психическата устойчивост, така и от шанса – не на последно място и от субективни разбирания и вкусове. Въпреки това трудно е да се пренебрегне нравственият смисъл на отличието, дори вън от неговото финасово измерение. Вкусът и оценката не са неща, за които не може да се спори, напротив реалността на техния критерий е тъкмо възможността за коментар и аргументация. 

 

 

Лауреатите на ХХІV международен балетен конкурс Варна 2010

 

Голямата награда на Варна - не се присъжда.

Старша възраст:

Жени

. Първа награда - Златен медал и диплом – Сае Еун Парк, Корея

. Втора награда - Сребърен медал и диплом – Сиюан Жанг, Китай

. Трета награда - Бронзов медал и диплом не се присъжда

Мъже

. Първа награда - Златен медал и диплом – Мюнглю Ким, Корея

. Втора награда - Сребърен медал и диплом – Сяодонг Ма, Китай

. Трета награда - Бронзов медал и диплом - Аветик Карапетян, Армения

Младша възраст

Специално отличие „Варна 2010” не се присъжда.

Девойки

. Отличие първа степен – диплом и медал - Жи Йонг Че - Корея

. Отличие втора степен – диплом и медал - Хюнхее Сим, Корея

. Отличие трета степен – диплом и медал - Мария Елиза Баранова, Финландия

Юноши

. Отличие първа степен диплом и медал – Кимин Ким, Корея

. Отличие втора степен диплом и медал – Сонг У Хан, Корея

. Отличие трета степен – не се присъжда

. Награда “Силвия Ко” - Япония за перспективни млади танцьори от група “Б” Младша възраст, Девойки - Шан Яо Чен – Китай, за юноши НЕ СЕ ПРИСЪЖДА 

Поощрения:

  1. Поощрение за най-младия състезател, участвал в ІІІ тур - грамота Яокиан Шанг, Китай, родена на 02.04.1994

     

2. Диплом за финалист: Че Юн Янг, Корея; Олег Ивенко, Беларус; Елдар Сарсембаев, Казахстан; Бруклин Мак, САЩ; Абудурехеман Адилиджянг, Китай

 

 

 За хореография

За оригинални постановки със съвременна хореография, изпълнени на конкурса, създадени през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2005 г.

  1.  Отличие I степен - грамота Молитва 2010 - Ин Со Ли, Корея  

  2. Отличие II степен – грамота Под заплаха 2008 – Максим Куирога, Франция

     За оригинална постановка върху произведение от български композитор, изпълнена на конкурса, реализирана през последните 5 години, т.е. след 15 юли 2005 г.:

 

Отличие грамота Щрак 2010 – Ана Пампулова, България

От името на Министерство на културата и от името на фотограф-художника Виктор Викторов - авторска фотография на Марсел Марсо - на Бруклин Мак, САЩ

От името на Министерство на културата и от името на д-р Мадлен Енгелке – картината „Цветя за теб” - на Жи Юнг Че, Корея

От името на Министерство на културата и от името на Светлозар Захариев – картината „Сакс и...” - на Сае Еун Парк, Корея

Поради тези причини дискусиите възникнали около някои от наградите на ХХІV-ия Международен балетен конкурс – Варна, са повече от необходими и еднакво нравствено, а и технически-стилово обосновани. 

 

 

Като че ли най-голямо раздразнение и съпротива събужда Отличие ІІ степен – диплом и медал за Корейската двойка - Сонг У Хан и Че Юн Янг, които сякаш се промушиха между капките до трети тур, но на финала не бяха нито убедителни, нито впечатляващи с едно неуверено Па дьо дьо от І-во действие на Дезире и Аврора от „Спящата красавица”. 

 

 

 

Другата награда, която предизвиква двусмислени реакции е на следващата Корейска двойка- Златното отличие на Сае Еун Парк и Мюнглю Ким. Дует с изработена техниника, но далеч от изяществото и майсторството на очевидно безспорната в кластата и стила си двойка от Китай - Сиюан Жанг и Ксяодонг Ма, изненадващо получи само среброто. 

 


Едва ли може да се аргументира логично тази подредба, тъй като двамата притежават едно от най-редките качества за класически балетен изпълнител благородство на стила и извънредно почти графично чувство за линия. 

 

Златото при Младша възраст, затова пък не събужда коментари тъй като двамата Джи Йон Че и Ки Мин Ким – отново от Корея са извънредно лъчезарен дует, чудесно спени характери и темпераменти, който умело подпомагат сценичното си присъствие. Все още почти дете Шан Яо Чен - Китай, покори публика и жури с акуратността и културата на своята изява с нежността на присъствието си и напълно логично е поощрена с наградата на “Силвия Ко” - Япония за перспектиевн млад танцьор. 


Увереното и интелигентно представяне на Мария Елиза Баранова – Финландия е забеязано с бронза за младша възраст. Като изпълнител характера на Мария Елиза е много богат, а свободата на кинетичната й култура й помага да извайва движенията и да ги насища с много грациозност и женственост. 

 

 


 

 

Най-неприятната изненада при отличията обаче дойде от страна на недооценяването в старша възраст на Аветик Карапетян, Армения, поставен на третата позиция при мъжете, макар че безапелационното му представяне очевидно нямаше конкуренция. Карапетян прижева отлични данни и се отличи с неочаквана психологическа многоликост, впечатляваща техническа виртуозност, зрялост и премиерско благородство на стила. 

 

 

Оригиналната много сложна в кинетичните си обрати, образно експресивни престроявания и поддръжки, пиеса „Молитва” от 2010 на Ин Со Лийг, Корея, бе наградена с І-ва степен за хореография. Пиесата бе въплътена безупречно в изпълнение на отличената Хюнхее Сим и нейния партньор Юонг Гю Чой. С ІІ-ра степен бе откроена и ефектната хореография „Под заплаха” от 2008 на Максим Матю Куирога, Франция, в негово собствено изпълнение. Драматичен монолог за очакването, безпътността и страстта на съвремения човек. От българска страна като хореографски текст между наградените се нареди и забавната пиеса на Анна Пампулава „Щрак” от 2010. Пампулова е хореограф, който умее да гради отношения и да създава драматични колизии чрез ярки пластически решения, които в един момент са напълно преобъранати през един нов ключ на зрение. Пампулова иронично разрушава строгите канони на класическата лексика и търси в рамките на тялото спонтанното и изненадващо движение, което е възникнало чрез освобождаването на стаената енергия и натрупаното желание за свобода. Тълкува движението чрез една свойствена дистанция, която и помага да го претълкува пародийно и да постигне ярки иронични обертонове. Движенческият език е богат и свободен като съчетава съвременни пластически и кинетични представи с клесически и неокласически елементи, като всичко това е обобщено от един драматургично-театрален подход, който вижда в движението повече взаимоотношение и психологическа динамика, отколкото чиста или свободна форма на независима, сама по себе си красота. „Щрак“ е посветена на палавия младежки дех, на опознаването на себе си и света, а също и на игрите, които тъй или инак всеки един е принуден да играе дали заради властта на другия поглед, дали заради любовта. Ефектите се постигат посредством силното пластично взаимодействие между опора и оттласкване, както и заради смелостта на експерименталната лексика. 

 

 Не бива обаче да се забравя, че не само миналото, но и отговорността пред бъдещето е задача за развитието и смисъла на Международния балетен конкурс Варна. Като всяко истинско съревнование и той е разрешаване на някаква нравствена и ценностна дилема, но тъкмо начинът и отговорността на решението съдават истинската класа и мяра на подобни културни събития. Успехът от своя страна винаги е бил сложно взаимодействие между готовност и признание, проникновение и публика, шанс - дързост и смирение. Уверен съм обаче, че тъкмо силата на характера и качеството на дарованието са основата, върху която никнат най-добрите плодове на тежкия и неблагодарен артистичен труз. Също така обаче съм съвсем сигурен, че ХХІV-я международен балетен конкурс Варна 2010 показа, артисти способни на значими художествени изяви и бъдеще на големи фигури в танцовото изкуство.

 

 

  • Снимките в материала са дело на Виктор Викторов. Авторът изказва специална благодарност на г-н Викторов за пълното фото отразяване и акуратността.

 


Станете почитател на Класа