Нинеке Дален, експерт по книгоиздаване в Холандия: Преборихме се с „Хари Потър“

В Холандия вече успяхме да се преборим с манията „Хари Потър“. Децата вече четат и класическа нидерландска литература, и други известни автори, смятани за класици. Но не ни беше лесно. Особено с момчетата. Защото те предпочитат по цял ден да стоят пред компютъра за разлика от връстниците си момиче. Знам го от опит – имам двама синове, те четат само когато съм им над главата.
Вече се знае, че тийнейджърите имат любими заглавия и от американската литература, например „Спасителят в ръжта“ на Селинджър. Но и холандката Теа Бекман, много известно име от нашата литература, е предпочитана от младите читатели.
Успяхме да снижим ДДС за електронните книги, за аудиокнигите, защото вече голяма част от издателите предпочитат да продават книги на диск, отколкото на хартиен носител. Всъщност става дума за едно политическо споразумение, което постигнахме ние, холандците, с Швеция. На вас, българите, ви предстои същото – просто трябва да изкопирате нашия пример. До 2011 година и другите европейски страни имат възможността да въведат тази по-ниска ДДС ставка за книгите. Всеки по собствено желание, за своята страна.
Холандската държавата помага на книгоиздаването по различни начини. Още преди да се е родило детето, майките имат възможност да посещават лекции. Разказват им колко е важно бъдещите им деца да свикнат с книгата, да ценят възможностите, които им дава общуването с нея. Майките получават подаръци – книги за отглеждане на бебето. Когато се роди дете, то получава подарък книга от Теа Бекман. Така още преди да се научил да чете, бъдещият ученик се сродява с Теа Бекман. Това е по-скоро символичен жест, който обаче има голямо значение.
Мисля, че има какво да се желае в сферата на книгоиздаването във всички европейски страни. Навсякъде има проблеми. Ако успеем да ги обобщим, по-лесно ще ги решим. В този смисъл софийската среща на книгоиздателите има много голямо значение.
Годишно в Холандия се издават 19 хиляди книги. В този брой не влизат учебниците. 40 млн. книги се продават годишно. Мисля, че по този показател Холандия е на едно от първите места в света.

Станете почитател на Класа