Британци конкурират ЦЕРН в търсене на тъмната материя

Група британски физици, работещи на 1,5 км под земята в мина за поташ в Северна Англия, се изправят срещу най-големия и скъп ускорител на частици в света в опит да бъде открита най-загадъчната субстанция във Вселената, съобщи в. „Таймс“.
С изключително ограничен бюджет екипът британски изследователи са изработили устройство в тунел на мина, с което се надяват, че ще успеят да засекат тъмна материя – субстанцията, за която се смята, че изгражда 95% от масата на Вселената. Това ги превръща в конкуренти на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) и техния мултимилиарден проект в Швейцария – Големия адронен ускорител, посочва изданието.
Британското съоръжение, наречено „Зеплин-III”, ще бъде пуснато в експлоатация след няколко седмици в Боулби, Кливлънд – точно по времето, когато ЦЕРН се очаква да включи мощния ускорител, за да търси подобни елементарни частици. Откривателят на загадъчната тъмна материя най-вероятно ще бъде следващият носител на Нобелова награда, коментира вестникът.
“Това е една от най-големите цели в съвременната физика. Смята се, че тъмната материя е навсякъде около нас, но е невидима, преминава през обикновената материя и засега е неуловима. Онзи, който я открие, ще помогне за разрешаването на загадката как функционира Вселената“, посочва говорителят на екипа от Боулби Шон Пейлинг.
Подземната лаборатория Боулби се намира в най-дълбоката мина на Острова – съоръжение, предоставено от собственика Cleveland Potash. Там, защитени от космическите лъчи, британските учени са разработили лаборатории за инструменти, с които се надяват да успеят да засекат частиците, от които се смята, че се състои тъмната материя. Идеята е да се създадат инструменти, които ще излъчват сигнал, когато бъдат ударени от подобни частици, след което този сигнал ще бъде измерен, за да се установят техните свойства.
Този подход се различава от подхода на ЦЕРН, чийто ускорител е предназначен за сблъскване на частици. Според тази теория по този начин ще бъдат създадени частици, изграждащи тъмна материя, която ще може да бъде наблюдавана.
ЦЕРН и подземната лаборатория в Боулби се очаква да пуснат в действие своите съоръжения в средата на ноември, като и двата екипа предвиждат, че ще са им необходими от няколко месеца до година, за да проведат своите изследвания. „Зеплин-III” струва 4 млн. паунда, докато за Големия адронен ускорител са похарчени 2 млрд. паунда, 24 милиона от които бяха отделени само за ремонти на колайдера, посочва изданието.
Междувременно стана ясно, че ускорителят на ЦЕРН ще бъде оборудван със система за ранно предупреждение, която се очаква да предотвратява инциденти като изтичането на хелий през септември миналата година. То доведе до прекратяване на работата му, съобщи Би Би Си. Съоръжението ще бъде снабдено със стотици нови детектори, които да следят за подобни неизправности.

Станете почитател на Класа