Откриха нови запаси вода на Марс

Луната не е единственото космическо тяло в Слънчевата система, което се оказва по-влажно, отколкото сме смятали досега. Учените откриха, че на Марс има много по-големи запаси вода под повърхността на планетата, съобщи сп. „Сайънс“.
Наблюдения на пет нови марсиански кратера са установили наличието на огромни запаси от ледена вода под горния слой от почва и скали. Учените и преди са откривали лед под марсианската повърхност, но намерените запаси в новите кратери се простират много по-далече в посока от северния полюс към екватора, отколкото се предполагаше досега. Учените вярват, че ледената покривка под марсианската повърхност е много-по голяма, отколкото са смятали. Освен това ледът, открит в кратерите, е изключително чист – той съдържа 99% вода.
Откритието е направено от съоръжението High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), намиращо се на борда на космическия апарат Mars Reconnaissance Orbiter на НАСА. Изследователите предполагат, че откритият лед е доказателство за много по-влажен климат, вероятно съществувал на Марс допреди няколко хилядолетия.

Станете почитател на Класа