Предлагат Нобелови награди за здравеопазване и екология

Десет от най-известните учени се подписаха под писмо в подкрепа на въвеждането на най-малко две допълнителни Нобелови награди, съобщи в. „Таймс“.
Учените искат към списъка с награди да бъдат добавени такива в областта на здравеопазването на екологията, като предлагат наградите да могат да се връчват не само на учени, но и на цели институции. Освен това в писмото се предлага да се „разширят“ наградите по медицина и физиология, тъй като по думите им, „когато Алфред Нобел подписвал завещанието си, човечеството не е знаело за съществуването на заплахи като ХИВ и глобалното затопляне“.
Акцията е организирана от научното списание „Ню сайънтист“, а писмото вече е било предадено в Нобеловия комитет. Сред подписалите се под текста е и един Нобелов лауреат – Тим Хант, който получи престижната награда през 2001 г. Според председателя на Нобеловия комитет Майкъл Солман обаче е малко вероятно да се създадат допълнителни награди, тъй като много от дисциплините, за които се говори в писмото, се покриват с вече съществуващите.

Станете почитател на Класа