Има доказателство, че удари от гигантски метеорити са създали континентите на Земята

Има доказателство, че удари от гигантски метеорити са създали континентите на Земята
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.05.2023
  • Сподели:

Нови изследвания предоставят най-силните доказателства досега, че континентите на Земята са били образувани от удари от гигантски метеорити, които са били особено разпространени през първите няколко милиарда години от четири и половина милиарда години история на нашата планета.

 

 

Д-р Тим Джонсън, от Училището по земни и планетарни науки на Къртин казва, че тази идея – образуването на континентите чрез сблъсъци на планетата с гигантски метеорити – съществува от десетилетия, но досега е имало малко солидни доказателства в подкрепа на теорията.

„Чрез изследване на малки кристали от минерала циркон в скали от кратона (стара и стабилна част от континенталната литосфера) Пилбара в Западна Австралия, който представлява най-добре запазения остатък от древна кора на Земята, ние открихме доказателства за тези гигантски удари от метеорит“, казва д-р Джонсън и продължава: „Изучаването на състава на кислородните изотопи в тези кристали циркон разкрива процес „отгоре надолу“, започващ с топенето на скали близо до повърхността и напредващ по-дълбоко, в съответствие с геоложкия ефект от ударите на гигантски метеорит. Нашето изследване предоставя първото солидно доказателство, че процесите, които в крайна сметка са формирали континентите, са започнали с удари на гигантски метеорити, подобни на тези, отговорни за изчезването на динозаврите, но които са се случили милиарди години по-рано.

 

Древни скали от региона Пилбара в Западна Австралия.

 

Не на последно място, континентите съдържат критични метали като литий, калай и никел – суровини, които са от съществено значение за развиването на зелени технологии, необходими за изпълнение на нашето задължение за смекчаване на изменението на климата. Тези минерални находища са крайния резултат от процес, известен като диференциация на земната кора, който започва с формирането на най-ранните земни маси, от които кратонът Пилбара е само един от многото. Данните, свързани с други области на древната континентална кора на Земята, изглежда показват модели, подобни на тези, разпознати в Западна Австралия. Бихме искали да тестваме нашите открития върху тези древни скали, за да видим дали, както подозираме, нашият модел е по-широко приложим.“

Д-р Джонсън твърди, че разгадаването  на формирането и продължаващата еволюция на континентите на Земята е от решаващо значение, като се има предвид, че тези земни маси приютяват по-голямата част от биомасата на Земята, всички хора и почти всички важни минерални находища на планетата. 




Превод: Цонка Христова

Станете почитател на Класа