Нови синтетични молекули отключват имунна реакция при СПИН

Учени от Йейлския университет разработиха синтетични молекули, които имат способността да засилват имунната реакция на човешкия организъм при заразяване на клетките със СПИН и при ракови клетки на простатата, съобщи „Сайънс дейли“. По този начин се откриват нови възможности за терапевтично лечение на тези заболявания.
Новите молекули, наречени „антитяло-подсилващи молекули, насочени срещу СПИН“ (ARM-H) и „антитяло-подсилващи молекули, насочени срещу рак на простатата“ (ARM-P), работят на принципа на прикрепване към антитялото, което вече съществува в кръвообращението, и върху протеините в инфектираните със СПИН или рак клетки. Молекулите маркират тези патогенни клетки като заплаха за организма и по този начин отключват собствения механизъм на имунна защита на организма. В случая с клетки, заразени със СПИН, молекулата се прикрепва към протеините по външната обвивка на вируса, като по този начин предпазва здравите клетки от заразяване.
„Вместо да се опитват директно да унищожат тези патогени, молекулите манипулират нашата имунна система да направи това, което би направила при нормални обстоятелства“, казва пред „Сайънс дейли“ един от ръководителите на проекта, Дейвид Шпигел.
И СПИН, и ракът имат механизми, с които успяват да заобиколят реакцията на човешката имунна система, и затова е трудно да се изработи ваксина или лечение за тези две болести. Настоящите възможности за лечение на СПИН и рак на простатата – включително антивирусните препарати, радиационното облъчване и химиотерапията, дават значителни странични ефекти и често са неефективни при напреднали случаи на болестта. На пазара съществуват някои видове лекарства за антитела, но тяхното производство в големи количества е трудно и скъпо. Освен това те трябва да бъдат инжектирани в организма и също са съпроводени от силни странични ефекти.
За разлика от тях молекулите на ARM-H и ARM-P, които вече се тестват върху опитни мишки, са прости по структура и на теория могат да се приемат под формата на таблетки. Техните странични ефекти също са доста по-ограничени, защото те не третират жизненоважни биологични процеси в човешкото тяло, казва Шпигел.
В момента по света 33 милиона души са засегнати от СПИН, докато ракът на простатата е на второ място като причина за смъртта на раково болни американци, припомня изданието.

Станете почитател на Класа