Или икономически растеж, или борба с климатичните промени

Икономическият растеж не може да продължи, ако светът иска да се бори с климатичните промени, сочи доклад на природозащитен мозъчен тръст, цитиран от Би Би Си.
Според фондация „Нова икономика“ ще са необходими „безпрецедентни и най-вероятно невъзможни“ ограничения на въглеродните емисии, за да бъде задържано температурното повишение под 2 градуса по Целзий. Учените смятат, че ако бъде превишена тази граница, глобалното затопляне ще има опасни последици.
„Спешно трябва да променим икономиката, за да може да се впише в екологичния си бюджет“, твърдят от фондация „Нова икономика“. Според тях нито един от съществуващите модели и политики не може да съчетае наличието на икономически растеж с климатична сигурност. В своя доклад, озаглавен „Растежът е невъзможен“, авторите разглеждат основните модели на климатичните промени и използването на енергия в глобалната икономика. След това те се опитали да установят дали икономическият растеж може да бъде поддържан заедно с възможността за ограничение на температурното покачване под 2 градуса по Целзий. В заключението на доклада се посочва, че за икономически растеж от само 3% емисиите на въглероден диоксид от световната икономика трябва да намалеят с 95% до 2050 г. от нивата им през 2002 г. Това означава, че ще бъде необходимо годишно ограничение от 6,5%. Според авторите на доклада обаче световната въглеродна интензивност е останала на едно и също ниво между 2000 и 2007 г. и за всяка пропусната година ще са необходими още по-сериозни подобрения. Дори и подобно драстично намаление на въглеродната интензивност обаче няма да помогне за ограничението на нивата на въглероден диоксид в атмосферата под 500 частици на милион, което според нови изследвания ще повиши температурите до над 2 градуса.
„Технологии като улавянето и съхранението на въглероден диоксид, ядрената енергия и дори геоинженерните проекти ни отдалечават опасно от решенията с по-човешки мащаби“, смята Виктория Джонсън, съавтор на изследването. Според нея се наблюдава все по-засилена подкрепа за проекти на ниво общности, като децентрализирани енергийни системи, но е необходима и подкрепа от правителствата.



Затварянето на озоновата дупка може да ускори затоплянето

Дупката в озоновия слой в атмосферата в момента се затваря, но това всъщност може да увеличи затоплянето в южното полукълбо, смятат учени от Университета в Лийдс, цитирани от „Сайънс дейли“.
Озоновата дупка над Антарктида някога беше смятана за една от най-големите екологични заплахи. Нови изследвания обаче показват, че тя всъщност е защитавала този регион от предизвикано от въглеродния диоксид затопляне през последните две десетилетия.
Силните ветрове в района под озоновата дупка са довели до формирането на по-ярки облаци през летните периоди, които са отразявали по-голяма част от слънчевите лъчи. „Тези облаци са действали като огледало за слънчевите лъчи и до такава степен са отразявали слънчевата топлина, че затоплянето, предизвикано от покачването на нивото на въглеродния диоксид, е било неутрализирано“, твърди проф. Кен Карслоу, който е съавтор на изследването. Според него, ако тези ветрове спрат, въглеродният диоксид ще доведе до затопляне на Южното полукълбо, което ще окаже влияние върху бъдещите климатични прогнози. Ключов елемент в новото откритие е аерозолът – миниатюрни частици в атмосферата, за които се смята, че имат огромен ефект върху климата. Парниковите газове абсорбират инфрачервеното излъчване от Земята и го освобождават обратно в атмосферата като топлина, което води до затоплянето на планетата. Аерозолът има обратното действие, като отразява топлината от Слънцето обратно в атмосферата и по този начин охлажда Земята. Под озоновата дупка силните ветрове „загребват“ голямо количество морски изпарения, съдържащи солни частици. От тях се образуват облаци, които са по-ярки през последните две десетилетия точно заради по-високото съдържание на морски изпарения в тях. С възстановяването на озоновата дупка обаче ефикасността на този процес може да намалее или дори да спре, което ще доведе до ускоряване на затоплянето на Южното полукълбо, твърдят учените.

Станете почитател на Класа