Близнак на Земята може да бъде намерен до края на годината

Първата планета близнак на Земята извън Слънчевата система ще бъде открита до края на годината, твърдят едни от водещите астрономи в света, цитирани от в. „Дейли мейл“.
Швейцарският астроном проф. Мишел Майер от обсерваторията в Женева – ученият, който бе начело на екипа, открил първата планета извън Слънчевата система през 1995 г., твърди, че шансовете да бъде открито космическо тяло, което ще бъде годно за живот, са напълно реални. Проф. Майер смята, че сегашният технологичен напредък, който позволява наблюдаването на планети извън нашата Слънчева система, представлява сериозна перспектива за откриване на подобна на Земята планета. „Издирването на планета близнак на Земята е мотивирано от перспективата за намиране на космически обекти с благоприятни условия за развитието на живот. Навлезли сме в нова фаза в това изследване“, каза още проф. Майер по време на пресконференция пред Кралското дружество по повод годишнината на Института СЕТИ ( Search for ExtraTerrestrial Intelligence - Търсене на извънземен разум). Сред присъстващите бяха представители на НАСА, Европейската космическа агенция и офиса на ООН за космическа дейност.
Според проф. Майер космическият апарат „Кеплер“ на НАСА най-вероятно ще се окаже първият, който ще локализира идеалната планета, подходяща за човешки живот, тъй като на борда на апарата се намира най-големият телескоп, някога изпращан извън орбитата на Земята. Телескопът, който в момента е в орбита около Слънцето, наблюдава над 100 хиляди звезди на всеки половин час и е фокусиран върху звездно поле в спиралния ръкав Орион на Млечния път.
През последните 15 години бяха открити над 400 екзопланети – планети извън Слънчевата система, които обикалят около звезди, подобни на нашето Слънце, каза проф. Майер на конференцията. Повечето от тези планети обаче се оказват твърде огромни, за да бъдат обитаеми от човешки живот, заради активните им тектонични плочи, които биха направили околната среда твърде нестабилна. Размерът на най-малката екзопланета, открита досега, е близо 1,7 пъти размера на Земята. Освен това важно условие, за да бъде планетата обитаема, е тя да се намира на точно определено разстояние от своята звезда, за да бъде водата на планетата в течно състояние. „Ако планетата е твърде близо, тя ще е много нагрята и водата ще се изпарява. Ако е твърде далече, ще бъде замръзнала“, посочва проф. Майер. „Надеждата е, че до четири години „Кеплер“ ще локализира планети със същите размери като Земята, които се намират в „обитаеми зони“, добави той.

Станете почитател на Класа