Механизмът на формиране на звездите е универсален

Британски астрономи доказаха, че големите и малките звезди се образуват по един и същи механизъм, съобщи Лента.ру.
До момента учените не разполагаха с експериментални данни, които да потвърдят или отхвърлят тази хипотеза. Астрономите наблюдавали младата масивна звезда W33A, намираща се на 12 хил. светлинни години от Земята. Масата на W33A е десет пъти по-голяма от тази на Слънцето. За целите на своето изследване учените използвали инфрачервения спектрограф на телескопа Gemini North, разположен на Хаваите. В оптическия диапазон е практически невъзможно звездата да бъде наблюдавана заради заобикалящия я звезден прах. В инфрачервения диапазон обаче този прах става „прозрачен“.
В резултат учените успели да разгледат формиращата се звезда, разположена в центъра на облака от прах и газ. Освен това те успели да регистрират освобождаването на материя от полюса на звездата със скорост около 300 км/ч. По същия начин изглежда формирането и на звезди с по-малки маси.
В края на миналата година друга група астрономи успяха да разгледат процеса по формиране на гигантски звезди в съзвездието Орион. Учените установили, че магнитното поле играе много важна роля в процеса на формиране на звездите.

Станете почитател на Класа