Ройтерс: След „фискалната скала” в САЩ предстоят нови битки

Дали безизходицата по отношение на „фискалната скала” в САЩ ще бъде преодоляна преди крайния срок – Нова година, или не, във Вашингтон няма да се възцари мир, коментира агенция Ройтерс.
На фона на токсичния политически климат в Конгреса покрай наближаващото увеличение на данъците и съкращение на разходите, се задават други битки по въпроса, който парализира столицата през последните две години – федералните разходи.
Първата от тях ще настъпи в края на февруари, когато изтекат пълномощията за федералните заеми на Министерството на финансите и то се обърне към Конгреса с молбата да получи увеличение на тавана на дълга.
Следващата вероятно ще бъде през март, когато временния закон за финансирането на правителството изтече, сблъсквайки Конгреса с крайния срок за предприеме действие или в противен случай да се изправи пред закриване на федералното правителство. Третата битка ще се състои вероятно когато постоянният закон, който замества временния, изтече.
Въпреки че се предполага, че Конгресът трябва да приеме закон за годишните бюджети преди началото на всяка фискална година, от 1996 година той не успява да завърши този процес, като прибягва оттогава до временни закони за финансиране.





















Ройтерс


Станете почитател на Класа