Вдигат блокадата на българо-турската граница на ГКПП „Лесово” и ГКПП „Капитан Андреево”

Вдигаме блокадата на българо-турската граница на ГКПП „Лесово" и ГКПП „Капитан Андреево", каза за Агенция „Фокус" Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Турската страна е изпълнила исканията на българските превозвачи.

"Подписахме споразумение до 31 май българските превозвачи ще бъдат освободени от рестриктивните мерки. Благодарение на министъра на транспорта успяхме да подпишем това споразумение. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев се срещна със заместник валията на област Тракия", обясни Столарски.

По-рано имаше бой между шофьорите и засилено полицейско присъствие на българо-турската граница. Това стана 48 часа след блокадата на българските превозвачи, съобщи Би Ти Ви.

Безпрецедентното затваряне на граничния пункт образува невиждана до сега транспортна тапа, като колоната на ГКПП „Капитан Андреево" достигна 15 км, и нервите на шофьорите не издържаха.

След повече от 28 часа на опашката, турските шофьори насядаха на пътя и спряха всички превози за южната ни съседка. Всеки, който се опитваше да пробие блокадата, отнасяше ругатни.

Протестът на шофьорите изненада полицията и докато униформените се организират, напрежението ескалира. Стигна се дори до бой.

След два часа разправии и преговори турските шофьори освободиха пътя за автобусите и колите.

Президент и премиер обсъдиха днес ситуацията с граничните блокади. Марин Райков е заявил, че има намерение да предприеме реципрочни мерки спрямо тези, които администрацията на Турция е приложила на нашите превозвачи. Премиерът е разпоредил на МВР да предотврати всякакви действия на турските тираджии на наша територия, които биха довели до спиране на трафика.

Късно следобед служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев замина за ГКПП „Капитан Андреево", за да се срещне с протестиращите български превозвачи и да ги информира за проведения днес разговор с посланика на република Турция у нас Исмаил Арамаз.

Посланик Арамаз е поел ангажимент да организира в най-скоро време среща между Кръстев и турския му колега Бинали Йълдъръм.


















Би Ти Ви

Станете почитател на Класа