Шефът на Дойче Бундесбанк против премахването на монетите от 1 и 2 евроцента

Започналата през тази седмица дискусия в Европейската комисия за изваждане от употреба на монетите от 1 и 2 евроцента не отговаря на интересите на Германия. Това заяви управителят на Дойче Бундесбанк Йенс Вайдман в интервю за в. "Билд ам зонтаг".

"Германците искат тези дребни монети да останат в обращение и аз споделям тяхното становище", казва Вайдман. По думите му отменянето на монетите е само един от възможните сценарии, като във всички случаи окончателното решение трябва да бъде взето не от емисионните банки в еврозоната, а от министерствата на финансите.

В момента в страните от валутния съюз на ЕС са в обращение около 46 милиарда монети с номинал 1 и 2 евроцента. Те не са платежно средство за уличните автомати, трудно е да се плаща с тях на каса и затова мнозинството европейци ги складират у дома - над 100 хиляди тона метал.

Еврокомисията твърди, че разходите за производството на дребните монети надхвърлят тяхната номинална стойност. Гражданите от ЕС обаче се опасяват, че след премахването им цените на хранителните стоки ще бъдат закръглени нагоре.

















"Билд ам зонтаг"


Станете почитател на Класа