Започва световната седмица за уважение към раждането

За пета поредна година в България ще се проведе Световната седмица за уважение към раждането. Тази година темата е "Не ме безпокойте – раждам!".

Фокусът е върху нуждата на жената да се чувства спокойна, подкрепена и защитена по време на раждане, както и нуждата от уважение към личното й пространство.

Световната седмица за уважение към раждането се организира от 2004 година по инициатива на Френския алианс за уважение към раждането, а от 2011 година се координира от Европейската мрежа на асоциации за раждане. Това е една възможност за вдигане на гласове от целия свят в подкрепа на спокойното раждане и правата на раждащите жени.

Седмицата от 20 до 27 май ще бъде отбелязана в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Русе, Сливен, София и Шумен. В подготовката и организацията тази година се включват над 20 организации от цялата страна, а събитията се координират от сдружение "Родилница".

Сдруженията "Родилница" и "Естествено", Български хелзинкски комитет и фондация "Джендър алтернативи" са подготвили брошура за правата на жената по време на раждане. Фокусът е върху правото на благоприятна среда за раждане, уважение, човешко достойнство, информирано съгласие и свобода от дискриминация. Копие от брошурата може да свалите от страницата на сдружение "Родилница".















БГНЕС

Станете почитател на Класа