Мощно торнадо удари предградие на Оклахома Сити

Шест са жертвите на торнадо, което премина през предградие на Оклахома сити, разрушавайки най-малко две училища и стотици къщи, съобщи телевезия Си Ен Ен.

Тв каналът не предостави повече подробности за жертвите, но според местната телевизия KFOR/NBC две от жертвите са жена и бебето й, които се укрили във фризер. Журналист от KFOR изрази опасения, че под разрушените сгради на двете основни училища може да има останали затрупани деца.

Районът е отцепен и родителите не се допускат. На място действат спасителни екипи, които претърсват развалините. Медицинският център на градчето Муур с 55 000 жители население е евакуиран. Пациентите се пращат по други болници. На място за оказване на съдействие е повикана жандармерия. Организирани са импровизирани укрития в центъра на Оклахома Сити - най-вече в църкви. В по-късните часове, след като премина през сателитното градче Муур, сега торнадото изглежда, че заплашва друго предградие - Мийкър.

Националната метеорологична служба изчисли, че торнадото е със сила EF-4 по скалата за мощност на торнада. Това означава, че съпровождащите го ветрове духат със скорост между 260 и 320 км./ч. "Прогнозите са, че бурята ще продължи да се разгръща в Оклахома, каза по-рано по Си Ен Ен губернаторът на щата Мери Фейлин. Метеорологичните служби призовават населението да се укрие и по възможност да не излиза. Президентът Барак Обама следи развитието на ситуацията, каза представител на Белия дом. Федералните служби за спешни ситуации са в готовност да се намесят. Торнада често преминават през полетата на Оклахома, но досега рядко се е случвало да засегнат обитаван район.

















АФП

Станете почитател на Класа