Бай Ганьо, Ицо Стоичков и зомбита на българската валута

Бай Ганьо, Ицо Стоичков и зомбита на българската валута
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2024
  • Share:

Бай Ганьо Балкански и футболната легенда Христо Стоичков да бъдат върху българската национална валута. Това предлагат деца, участници в конкурса „Моята паричка“. Според условията на конкурса в него могат да участват деца от 6 до 12 години от цялата страна.

 

 

Идеята Бай Ганьо да е върху банкнота е на 11-годишната Виктория Колева от Аксаково. Банкнотата е наречена „ганьовка“ и е с необичайния номинал от 161 лв., който е свързан с навършващата се годишнина от рождението на „бащата“ на героя Алеко Константинов.

Ликът на Камата пък е поставен върху банкнота от 100 лв. от 10-годишната Ивон Дачева от Пловдив.

Сред останалите личности, избрани от децата за достойни да красят парите, са още: Орфей, Моцарт, Васил Левски, братята Кирил и Методий, баба Тонка, Лили Иванова, Валя Балканска, Стефан Данаилов, Дан Колов, Гунди и други. Някои деца са поставили на банкнотите рисунки на собствените си семейства, емблеми на футболни отбори, приказни герои.

6-годишният Никола от София пък е заложил на зомби за символ на валутата, може би като скрита гениална метафора за косуматорското общество и това, в което ни превръща.

 

 

 

Станете почитател на Класа