Предизвикателство към САЩ: Китай планира мегапетролна компания, по-голяма от Exxon Mobil

Китай обмисля обединяване на някои от своите държавни петролни компании, за да създаде енергийна мегакомпания, която да е в състояние да се конкурира с мултинационални компании като Exxon Mobil Corp и Shell.
Националните плановици открито обсъждате идеята за сливане на няколко контролирани от държавата компании, за да се създаде нова гигантска с по-голяма ефективност и конкурентност, в момент, когато преобладават ниските цени на петрола.
Единият вариант е да се обединят най-големите петролни компании в страната: China National Petroleum Corp (CNPC) с основния й конкурент China Petrochemical Corp (Sinopec). Друг вариант предвижда освен тях и сливане на China National Offshore Oil Corp със Sinochem Group.
Сливането между CNPC и Sinopec ще създаде образувание с почти два пъти по-голям доход от Exxon Mobil. Но азиатския гигант също консолидира други индустрии, съчетаващо два от главните производители на влакове с цел да се създаде компания, която ще е в състояние да се конкурира с германската Siemens AG и канадската Bombardier Inc.
Тези сливания представляват консолидиране на държавните предприятия с разрешение на китайското правителство в неговите усилия за пренасочване на икономиката към нов етап на растеж. Като част от плана, Пекин се опитва да реформира големите държавни компании, за да станат по-конкурентоспособни в световен мащаб.

Станете почитател на Класа