1000 души направиха мюсюлмански "пръстен на мира" около Норвежка синагога

Повече от 1000 души образуваха "пръстен на мира" около синагогата в норвежката столица Осло, инициатива, предприета от млади мюсюлмани в Норвегия след серия от нападения срещу евреи в Европа.
Събитието в Осло следва серия от нападения срещу евреи в Европа, включително терористичното нападение в Париж през януари и в Дания миналата седмица.
В няколко европейски страни се наблюдава увеличение на антисемитските инциденти напоследък, след конфликта между Израел и палестинските екстремисти в Газа миналата година. През януари, три мюсюлмански въоръжени лица убиха 17 души в кашер магазин за хранителни стоки и в офиса на списание Charlie Hebdo. Миналата седмица, един човек е убил в Копенхаген евреин охранител и режисьор.
Един от организаторите на събитието в събота заяви, че то показва, че " ислямът е за любов и единство. Ние искаме да покажем, че евреите и мюсюлманите не се мразят едни други," заяви той пред публиката, стояща в полукръг пред бялата синагога. "Ние не искаме отделни единици да определят какво е ислямът за останалата част от нас. Има много повече миротворци от войнолюбци" добави той.
Главен равин Михаел Мелхиор пееше традиционната еврейска песен за края на съботния ден пред огромна тълпа от хора, които си държат ръцете. Ервин Кон, ръководител на еврейската общност в Осло, наречен събирането "уникално".

Станете почитател на Класа