“Уикипедия” съди US спецслужбите

Ръководството на най-популярната енциклопедия в света, интернет портала "Уикипедия", ще се съди с Агенцията за национална сигурност на САЩ, съобщава Ен Би Си. То се е включило в общ иск на Американския съюз за защита на гражданските свободи, в който обвинява спецслужбата в превишаване на правомощията й. Искът е подаден от името на редица медийни агенции и организации, сред които освен "Уикипедия" присъстват международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", списание "Ней­шън" и др. АНС е обвинена заради програмата си за масово подслушване.

В иска се казва, че агенцията превишава правомощията си, регламентирани в американския Закон за надзора над чуждестранните разузнавания. Този документ дава право на американските спецслужби да следят в чужбина чужденци и техните връзки с граждани на САЩ. Този закон обаче по никакъв начин не ограничава категориите граждани на чужди страни, които могат да бъдат следени. В резултат на това обекти за следене стават журналисти, преподаватели, правителствени служители, технически специалисти, учени и хора, които по никакъв начин не са причастни към подпомагане на терористична дейност. Вследствие на това "хиляди невинни граждани попадат в полезрението на АНС", се казва в документа. Припомнят се думите на бившия шеф на АНС Майкъл Хейдън, който казва, че неговото ведомство "подслушва не само лоши хора, но и интересни хора".

Нашата цел с този съдебен иск е да сложим край на тази програма за масово подслушване с цел да защитим правата на нашите потребители по света, уточняват от фондация "Уикипедия", която е завела жалбата си в Мериленд. Междувременно АНС се оказа замесена в скандал, свързан с американската компания "Епъл". Както съобщи интернет сайтът "Интерсепт", позовавайки се на данни на бившия агент на АНС Едуард Сноудън, американски правителствени кибершпиони почти 10 години са се опитвали да разбият защитата на смартфоните и таблетите на този производител на високотехнологична продукция. За целта те търсели пукнатини в програмния код на приложенията за айфони и айпади.

Станете почитател на Класа