Първа трансплантация на не-биещо сърце в Европа

Хирурзите в Кембриджшир са извършили първата трансплантация на не-биещо сърце в Европа. Донорските сърца са обикновено от хора, които са в мозъчна смърт, но чиито сърца все още бият. В този случай, органът дойде от донор след като неговото сърце и бели дробове са спрели да функционират, така наречената кръвоносна смърт. Болницата Папуърт казва, че тази техника може да увеличи броят на сърцата на разположение с най-малко с 25%.
Реципиентът Хюсеин Улукан, на 60 г., от Лондон, е получил инфаркт през 2008. Той каза: "Преди операцията, едва можех да ходя и се задъхвах много лесно, наистина нямах качествен живот. Сега се чувствам по-силен всеки ден".
В Англия са извършени 171 сърдечна трансплантация в последните 12 месеца, но търсенето превишава предлагането, а някои пациенти трябва да чакат до три години за подходящ орган. Много от тях умират, без да дочакат.
Новата процедура включва рестартиране на сърцето в донора пет минути след смъртта. След това органът се отстранява и прехвърля в машина „сърце-в-кутия", където то се захранва и бие още три часа преди операцията за трансплантация в Папуърт. Водещият хирург, Стивън Лардж, каза: "Имахме биещо сърце за около 50 минути и проследяване на функцията му показа, че е в много добро състояние. Ние сме изключително благодарни на семейството на донора, и ние се надяваме, те за тях е голяма утеха да знаеят, че органите на техния роднина са спасеили живот и са допринесли в значителна степен за сърдечната трансплантация в Обединеното кралство."
TransMedics, американската компания, която произвежда машината за поддържане на органи, съобщи, че всяка една струва £ 150,000 плюс £ 25,000 за един трансплантиран пациент.

Станете почитател на Класа