Спорното завръщане на своенравния реформатор Саакашвили

Чуждестранните експерти се радват на високо търсене в Украйна. Там с охота ги назначават за съветници, поверяват им ключови постове в политиката и в държавната администрация. Смята се, че доколкото нямат преки връзки с Украйна, тези хора стоят извън клановата система и шуробаджанащината, спъващи от дълги години насам всички опити за реформи в страната. Специалисти от чужбина оглавяват вече три министерства - икономическото, финансовото и здравното. За целта им бе предоставено и украинско гражданство. Новите министри обаче тепърва предстои да докажат, че съдействат за напредъка на реформите.

Как може да бъдат надвити корупцията и клановите нагласи в Украйна? Това се очаква да видим с появата на поредния новодошъл. През уикенда украинският президент Петро Порошенко назначи за губернатор на Одеска област един бивш глава на грузинската държава. Михаил Саакашвили бе работил в Украйна като съветник вече от няколко месеца. Сега, получил вече и местно гражданство, той е може би най-яркият, впрочем на първо място - най-спорният персонаж в украинската политика.

Опитен реформатор и авторитарен политик В течение на десет години Саакашвили бе президент на Грузия. Резултатите от управлението му са крайно противоречиви. Оценките за неговата дейност и до днес разделят грузинците на противоположни лагери. Критично отношение към личността му виждаме и на Запад.

Саакашвили решително и радикално модернизира политическата сфера и държавното управление в бившата съветска републиката. Най-напред осъществи успешни реформи в полицията и данъчните органи, дотогава бастион на корупцията. Дошъл на власт чрез демократични избори, Саакашвили в началото бе твърде популярен.

С времето обаче неговият стил на управление ставаше все по-авторитарен; заговори се за модернизационна диктатура. Това пораждаше протести, които по заповед на президента бяха потушавани с твърда ръка, а опозиционерите - изправяни на съд.

В крайна сметка Саакашвили се оттегли от грузинската политика, тъй като повечето хора изгубиха желание да го виждат там. В момента бившият президент е обявен за международно издирване с обвинение в злоупотреба с власт и прахосване на държавно имущество. Установил се в чужбина, той избягва участие в образуваните срещу него в Тбилиси наказателни дела. И занапред му предстои да живее в Украйна кажи-речи като изгнаник, комуто са предоставени комфортни условия под формата на губернаторски пост.

Завръщането на Саакашвили в политиката и активната му дейност в Украйна ядосват не само Грузия. Всичко това поражда и конфликт с Русия. Саакашвили носи част от отговорността за руско-грузинската война от 2008 г. С провокационната си заповед за употреба на оръжие в Абхазия и Южна Осетия той даде съществен принос за ескалацията на конфликта. Действията му бяха неразумни, защото осигуриха на Русия предлог за военно нахлуване в Грузия в разрез с международното право.

Порошенко не разполага с достатъчно подходящи кадри Дали Саакашвили е точният човек за поста губернатор на Одеска област? Постиженията му като радикален реформатор може и да свидетелстват, че бившият президент има качества за новата си работа. При все това Одеса не е Грузия. И дори Саакашвили да има уменията, необходими за държавен глава, те може да излязат не съвсем подходящи за областен губернатор.

Своенравният бивш грузински лидер никога не е бил политик, балансиращ интересите на различни групи. Крайно критичната му позиция спрямо Русия печели симпатиите на мнозина украинци. В многонационална Одеса обаче тя може да изостри напрежението между проукраинските и проруските групи сред населението. След пожара в Профсъюзния дом преди повече от година, в който загинаха над 40 души, политическата ситуация в черноморския пристанищен град остава неспокойна. Обстоятелствата около тази трагедия все още не са изяснени докрай.

В Одеса Саакашвили ще се изправи пред трудни задачи. По всяка вероятност Порошенко е избрал тъкмо него,защото се кани най-напред да тръгне на война с корупцията и шуробаджанащината.

Изборът на политик от чужбина демонстрира колко са малко подходящите кадри в самата страна. Очевидно Порошенко е изгубил доверие към предишния губернатор на Одеска област Игор Палица, смятан за сподвижник на своеволния олигарх Игор Коломойски, когото украинският президент свали наскоро от губернаторския пост в Днепропетровска област.

Президентът Порошенко смята да укрепи властта си с помощта на нови, лоялни към него губернатори в южните региони на страната. Но засега не се знае дали ще реши наистина проблемите на Украйна, подпомогнат от спорна фигура като чужденеца Саакашвили.

БТА

Станете почитател на Класа