САЩ складират милиарда барели петрол под земята

САЩ складират големи количества петрол в подземни пещери, разположени на брега на Мексиканския залив, за случай ако се появи недостиг, но също така и като ресурс на външната си политика.

В мрежа от 60 пещери, издълбани в каменна сол, вече е положено количество, равняващо се на 700 милиона барела петрол, което представлява Стратегическия петролен резерв (SPR) на САЩ, съобщава Би Би Си.

Инфраструктурата е създадена преди 40 години, след като износителите на петрол от арабските държави отрязали доставките за Запада като наказание за подкрепата от САЩ на Израел, по време на арабско-израелската война (1973).

Тогава светът бе силно зависим от петрола на Близкия изток и горивата скочиха. Това предизвика въвеждането на купонната система за гориво вСАЩ. Но сега, благодарение на тази мрежа от подземни пещери, пълни с петрол, страната при нужда без проблем ще се изправи пред нарастващи цени и натиск на световните пазари.

"Страхотният размер на SPR има значителен възпиращ фактор за съкращенията на вноса на петрол и е ключов инструмент на външната политика" заяви правителството на САЩ. Но САЩ не е единствената нация, която е инвестирала големи суми в стратегически петролни резерви, въпреки че тя е единствената, която го прави в солни пещери и в такива размери.

Станете почитател на Класа