Ислямската държава обяви щатския долар за официална валута

  • Активист от иракския град Ракка, цитиран от The New York Times разкри, че през последните две седмици, всички жители на райони, контролирани от ислямската държава са били принудени да плащат данъци само в щатски долари.

    Екстремистите събират в американската валута сметките за ток и вода. Активистът, който се представи като Абу Ахмад, каза че джихадистите правят пари с арести на цивилни, за чието освобождаване се изисква плащане на най-малко по $ 500.

    Доларът е наложен като официална валута на самопровъзгласилата се ислямска държава като антикризисна мярка и изглежда, че е отминало времето, когато терористите се хвалеха със собствената си валута. Терористите вече не са в състояние да поемат текущите разходи, което се дължи на въздушните удари и други мерки, които подкопават тяхното финансово състояние от миналата есен, каза AP.

    Преди ИД изплащаше на бойците добри заплати и допълнителни суми за сватба и раждането на деца. Сега дори са спряли да осигуряват енергийни напитки и шоколад. Намаляването на заплатите засяга не само бойците, но също така и на работещите във всички институции, от съдилищат до училища.

Станете почитател на Класа