Внезапна промяна на стратегията на Саудитска Арабия

Саудитските власти възнамеряват да отхвърлят петрола като основен източник на доход и енергиен ресурс. Царството заяви, че иска да се съсредоточи върху възобновяемите енергийни източници. Това съобщи министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими, цитиран от Bloomberg.

"Аз не мисля, че има по-добра страна за енергията от възобновяеми източници от Саудитска Арабия ", каза министърът. Според него, причината се крие в изобилието от слънчева светлина в много области на царството и изобилния пясък. Всички тези фактори са важни за изграждането на слънчеви централи.

Това не е първият път, когато лидерът на страните от ОПЕК сигнализира на правителствата "да предприемат стъпки, за да се подготвят за една епоха отвъд петрола." На срещата на върха за климата в Париж през май миналата година, Ал-Наими заяви,че Саудитска Арабия планира да "изнася гигавати мощност", генерирани от слънчеви панели в бъдеще.Освен това, като се има предвид естеството на петролните запаси на Саудитска Арабия и неговото почти неограничен производство в продължение на десетилетия, саудитците може скоро да останат без петрол, казва американският политолог Фил Бътлър. За арабския режим падането на цените на петрола е удар, защото икономиката му все още не предлага нищо, освен суров петрол.


Станете почитател на Класа