Защо Тръмп уволни шефа на ФБР?

Доналд Тръмп уволни директора на ФБР. Така президентът навярно се опитва да скрие истината за евентуална руска намеса в предизборната битка в САЩ. Това много напомня на аферата "Уотъргейт", коментира М. Сорич.

 

 

 

 

Подобно нещо се случва за първи път в американската история: президентът уволнява директора на ФБР точно в момента, в който тази служба провежда разследване, потенциално застрашаващо първия човек в Белия дом. Защото тъкмо Джеймс Ками се занимава с подозренията, че Русия се е опитвала да повлияе на предизборната борба в САЩ: с крайната цел да разчисти пътя на Доналд Тръмп към президентския пост, като навреди на неговата съперничка - демократката Хилари Клинтън.

За да замете истината под килима?

 

През последните седмици администрацията на президента отхвърляше всички обвинения, според които по време на предизборната кампания екипът на Тръмп е имал някакво сътрудничество с Кремъл. Но разследването на ФБР все още продължава. И фактът, че Доналд Тръмп уволнява шефа на агенцията още преди то да е приключило, няма как да не остави горчив политически привкус. Далеч не само демократите се опасяват, че президентът ще назначи нов директор на ФБР, който бързо ще приключи разследването и с което цялата истина за руската намеса в изборите ще потъне надълбоко и за вечни времена.

 

Решението на Тръмп да уволни Ками уврежда политическата благонадеждност на всички институции във Вашингтон. Авторитетът на политическата класа навярно ще потъне още повече в очите на американците, а политическото отегчение ще нарасне. Президентът твърди, че иска да положи ново начало във ФБР и обосновава решението си с поведението на Ками в аферата с изтеклите имейли на Хилари Клинтън. Но почти никой не му вярва, не му вярват дори негови съпартийци. Та нали тъкмо Тръмп засипа Ками с похвали заради поведението му в тази афера – и нищо чудно, след като разследването на аферата точно в края на предизборната борба тежко навреди на Хилари Клинтън. Месеци по-късно директорът на ФБР е уволнен точно заради същия случай: колко ли трябва да си наивен, за да не потърсиш скритата зад това истина?

 

Случаят напомня на "Уотъргейт"

 

Принудителното изпращане на Ками в пенсия може да предизвика истинско земетресение във Вашингтон. Случката дори напомня на легендарната афера "Уотъргейт". В началото на 1970-те години тогавашният президент Ричард Никсън също освободи един специален следовател, който беше надзърнал в тъмните му дела. В крайна сметка Никсън беше принуден да подаде оставка, защото истината не можеше да бъде укривана толкова дълго. Да, Тръмп има право да уволни Ками. Но демократите, а и неколцина републиканци ще продължат да ровят за отговор на въпроса: Наговарял ли се е предизборният екип на Тръмп с руснаците? Досега доказателства няма. Но това може да се промени.

Станете почитател на Класа